Annons

Annons

Jag vill inte träffa min syster i jul!

Hur gör man om man inte vill umgås med släkten i jul? Måbra:s psykolog Anna Bennich Karlstedt förklarar hur du gör på rätt sätt.


Fråga: Jag och min lillasyster träffas vid släktsammankomster, men annars sällan. Jag tycker att hon är en dominant person, som dessutom lätt tar illa vid sig. Så jag känner mig inte särskilt avslappnad med henne.
Däremot känner jag ansvar, hon har ingen egen familj. Därför brukar vi fira jul ihop. Men i år känner jag att jag bara vill vara med min man och vårt barn! Vi behöver få träffas bara vi. Så vi har bokat en resa utomlands. Har inte vågat säga något till syrran än. Gör jag fel som vill åka utan henne?
Maria, 53

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Svar: Du är inte ensam om att behöva traggla en del med syskonrelationer. Vi väljer ju inte våra syskon och det är inte särskilt ovanligt att olikheter ibland leder till svåra lägen när man ska umgås. Att ha en relation till någon som känns dominant och dessutom är lättkränkt kan verkligen vara besvärligt.
Det är en bra egenskap att kunna tänka på och ta hänsyn till andras behov och önskemål. Att vara omtänksam och generös brukar leda till gott på många sätt. Men det måste finnas gränser. Fint att du, trots att det är problematiskt ibland, oftast inkluderar din syster i julfirandet. Men ditt och din familjs behov måste också få ta plats. I år behöver ni åka iväg på en härlig resa. Bra att ni gör det. Förklara för din syster att ni behöver lite familjetid mitt i all vardagshets och föreslå att ni firar lite ihop före eller efter er resa. Hon blir kanske besviken eller arg, men minns då att du inte gör något fel. Det blir bara annorlunda det här året. Jag önskar er en trevlig resa!

 

Läs fler svar från psykologen här.

 

Min kollega snackar skit om andra

Dåligt kollega?

Läs också: Kollegan snackar skit om de andra

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…