Annons

Annons

Jag tänker jämt på hur jag ser ut!

Fråga:
Jag tänker alldeles för mycket på utseendet, är aldrig nöjd med mig själv och hittar alltid fel. Jag jämför mig väldigt mycket med andra och jag mår väldigt dåligt på grund av det här. Ibland vill jag inte gå ut för att jag tycker jag är ful och inte passar i någonting. Ibland känns det nästan som att jag är deprimerad. Det har inte alltid varit så här. För två år sen var jag gladare och gjorde mer saker. Vet inte vad jag ska göra åt det här…

Annons
Gilla MåBra på Facebook

/Anna 

 

Svar:
Det är vanligt att människor inte är nöjda med sitt utseende. Man tittar kritiskt, dömer delar av kroppen och tror att man skulle vara lyckligare om man såg annorlunda ut.

Vi vill vara smalare, tjockare, längre, kortare, ha annan hårfärg, större bröst och så vidare. Men sedan går vi vidare och tänker inte så mycket på det, i alla fall inte så det påverkar vår vardag. Vi tänker att ”jaja, det är inte så mycket att göra, nu måste jag hinna med bussen”.

Men för en del släpper inte tankarna på utseendet. Det är ständigt närvarande, man tänker på hur fel och ful man tycker att man är och tolkar ofta in det i andras ögon, att de ser just det som man själv ser.

Man står ofta kritiskt framför spegeln och detaljstuderar eller så undviker man speglar helt för att man inte står ut med att se sig själv. Och inte sällan påverkas vardagen, man undviker aktiviteter därför att man inte vill visa sig bland andra människor.

Detta ångestproblem kallas för dysmorfofobi eller BDD. Det är ett problem som drabbar både män och kvinnor och ofta debuterar i tonåren. Det är svårt att behandla sig själv genom att vända på tankar och beteenden. Man behöver hjälp! Den bästa behandlingen är en KBT-behandling, kognitiv beteendeterapi, ibland kombinerat med medicinering.

Du har redan kommit långt bara genom att själv inse att du har ett problem. Se nu till att du får en terapeut som har legitimation med inriktning KBT och som också har erfarenhet av just BDD.

 /Kerstin

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…