Annons

Annons

”Jag har aldrig fått orgasm”

Fråga:
Är en kvinna som nyss fyllt 30. Har två relativt stora barn och en underbar sambo och trivs jättebra med livet. Har dock ett problem som jag upplever som allt jobbigare.

Jag har under hela mitt liv aldrig fått en orgasm (inte ens när jag smeker mig själv). Har allt sedan tonåren – då jag kände en stor sexlust – dessutom bara blivit mindre och mindre intresserad av sex. Jag har tidigare aldrig känt mig pressad över att få en orgasm och känner mig trygg i mig själv. Jag börjar dock bli lite rädd då jag inte ens blir upphetsad längre. Vad kan det vara för fel?

Annons

Mari

 

Svar:
Ungefär fyra procent upplever aldrig orgasm vare sig vid onani eller samlag och man kan inte riktigt säkert säga varför. Jag vill alltid börja med uppmaningen att besöka en gynekolog för att utesluta att problemet hänger ihop med någon sjukdom eller något intag av läkemedel.

Sex är mycket en träningssak och med kunskap om sig själv, sin lust, sitt kön och sin sexualitet så lär sig de flesta med stigande ålder och erfarenhet. Det gäller att styra kroppen medan hjärnan kopplar av.

Du beskriver att du trivs med dig själv och ditt liv. Det som tillkommit på senare tid är att du tappat din sexuella lust. Det tror jag kan hänga ihop med den uteblivna orgasmen. Många kvinnor beskriver att det inte alltid räcker med närhet och sensualitet, de längtar efter den rent fysiska upplevelsen.

Vad det handlar om för dig, om det finns knutar att lösa upp, är omöjligt att svara på med ledning av din berättelse. För många krävs mycket egen träning för att komma underfund med hur den egna kroppen reagerar. En massagestav är ett utmärkt hjälpmedel. Ett vanligt scenario är att man ställer sig bredvid sig själv och blir ”åskådare” i stället för ”upplevare”. När tankarna är så fokuserade på detta är det svårt att slappna av, njuta och ge sig hän.

Att inte bry sig om att få orgasm, att få kroppen och hjärnan att acceptera att det inte spelar någon roll, ökar chanserna att det händer. Är du en person med starkt kontrollbehov eller med höga prestationskrav så kan övningar i mindfulness lära dig att slappna av.

Om du vill få svar på flera frågor som handlar om din inre kompass så tycker jag att du ska unna dig att besöka en terapeut med sexologiska kunskaper.

Annica

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…