Annons

Annons

Jag får blåmärken av ingenting!Fråga:

Jag behöver bara nudda något för att få rejäla blåmärken! Mest på armar och ben. Det kan räcka med att jag bär en tung låda för att få blåmärken på insidan av armarna. Är det farligt? Jag är frisk i övrigt.

Annons

Nilla

 

Svar:

Det finns flera anledningar till att man får blodutgjutningar i form av blåmärken. Vi har olika lätt att få dem utan att det behöver betyda att något är fel. Den vanligaste orsaken är att man tagit en värktablett av antiinflammatorisk typ (Treo, Magnecyl eller Ipren). De gör blodet mer lättblödande och den effekten kan sitta kvar i upp till en vecka.

Andra orsaker är att man har lite sprödare blodkärl som lättare går sönder vid tryck. Den bakgrunden till blåmärken blir också vanligare ju äldre man blir. Det kan också vara ärftligt. Blåmärken är som sagt vanligt att vi får emellanåt.

Men man bör reagera och söka vård om man tycker att blåmärkena blir många, kommer på konstiga ställen där man inte brukar stöta i och de uppenbart inte kommer av läkemedel eller just lättare tryck- eller klämskador.

Du verkar inte ha några andra symtom som tyder på en rubbning i ditt blods levringsförmåga – till exempel upprepade näsblödningar, mycket rikliga menstruationer eller blödningar i tandköttet. Om man vill utreda eventuella störningar i just levringsförmågan kan man ta blodprover på vårdcentralen.

Levringsprover som vi kan ta ute på vårdcentralen räcker gott för att se om man behöver gå vidare med en utredning hos en blodspecialist.

Sammanfattningsvis kan blåmärkena bero på att du har lite finare blodkärl eller har tagit en värktablett nyligen. Även blodförtunnande, proppförebyggande medicin och kortisontabletter kan öka risken.

Gunilla

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…