Annons

Annons

”Jag vill att ALLA ska tycka om mig…”

Signaturen Karin oroar sig över vad andra tycker om henne.

Signaturen Karin oroar sig över vad andra tycker om henne.

Så här skriver signaturen Karin till MåBra:s livscoach Tomas Enhager:

Fråga: Jag är så rädd för att inte vara omtyckt. Vill att alla ska tycka att jag är trevlig, intressant och rolig. Resultatet blir att jag inte kan vara riktigt närvarande när jag träffar folk, står bara och tänker på hur de uppfattar mig. Och så tycker jag att de inte skrattar tillräckligt mycket åt mina skämt eller ser intresserade ut när jag berättar något. Och sedan går jag runt och analyserar detta, och känner mig som världens tråkigaste. Jag vill verkligen kunna vara mer avslappnad och bry mig mindre om vad andra tycker om mig, men det är så svårt.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

/Karin

Svar: Vi har alla behov av att vara omtyckta. Att känna att vi är betydelsefulla, och har mening i ett sammanhang. Som spädbarn hade de flesta av oss privilegiet att få vara inte bara omtyckta, utan även älskade. Till och med utan att behöva prestera något.

Jag önskar att vi också som vuxna kunde älska varandra för dem vi är, för att vi finns här på jorden. Men så är det inte. När vi blir äldre får vi lära oss att vi behöver göra något för att förtjäna kärlek. Och därför behöver vi hitta tillräckligt med trygghet inom oss för att må bra, även om inte omgivningen har förmåga att visa att de tycker om oss.

Självkänsla kan du öva genom att regelbundet, med inlevelse, svara på dessa tre frågor:

1. Vad i mitt liv är jag glad för eller stolt över?

2. Vad i mitt liv är jag tacksam för?

3. Vad ska jag träna på i dag för att växa lite till som människa?

Efter hand kommer du att hitta glädje och styrka inom dig, oberoende av hur andra är mot dig. Och du kommer att märka vilka som tycker om dig.

Lägg inte uppmärksamheten på hur mycket de skrattar, eller över huvud taget på hur de uttrycker sin uppskattning. För då riskerar du att missa gemenskapen, precis som du skriver. Lita i stället på att de gillar dig så länge de inte tydligt visar motsatsen.

/Tomas

Du kan själv ställa en fråga till Tomas. Maila den till [email protected]

Du kan också läsa hans blogg här på mabra.com.


Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…