Annons

Annons

Italiensk domstol: Rätt med vaccintvång för barn

Italiensk domstol: Rätt med vaccintvång för barn
En domstol har slagit fast att Italiens omdiskuterade vaccinationslag kommer bestå. Flera föräldrar har protesterat eftersom deras barn nekats skolgång på grund av saknade vaccinationer.

Tidigare i år beslutade den italienska regeringen om en nationell lag som låter skolor neka elever tillträde om de inte fått tio av de vanligaste vaccinationerna. Vaccinen är gratis och skyddar mot bland annat polio, hepatit B och mässling. Beslutet kom efter att vaccinationsgraden i flera av landets regioner hamnat under världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer.

Annons

Den lokala regeringen i Veneto-regionen i Italien överklagade vaccintvånget, men nu har den italienska författningsdomstolen avslagit överklagan.

Gilla MåBra på Facebook

Läs också: Nytt förslag: Ingen förskoleplats utan vaccination

Beslutet i domstolen motiverades med att lagen är berättigad eftersom antalet barn som vaccineras i landet sjunker. Dessutom menar domstolen att det är en lag som rimligtvis fattas på nationell nivå istället för regionalt.

Lagen har delat åsikter i landet och många har protesterat mot lagen sedan den instiftades i somras eftersom föräldrar blivit nekade plats på skolor när barnen saknat vaccinationer.

Källor: SVT, Yle, Thelocal.it
Foto: IBL/Shutterstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…