Annons

Annons

Isabel Boltenstern: Vi får aldrig ett fucking break

Isabel Boltenstern: Vi får aldrig ett fucking break
En krönika där kvinnlig utbrändhet ses som en samhällsfara i har fått stor uppmärksamhet – en av kritikerna är sportjournalisten Isabel Boltenstern. Nu svarar krönikören på kritiken.

Svenska Dagbladets kulturkrönikör Lotta Lundberg skrev en krönika som fick rubriken:  ”Unga utbrända kvinnor – en samhällsfara” apropå ett nytt SVT-program, ”We can’t do it”, som handlar om utmattningssyndrom hos unga kvinnor.

Annons

Lundberg skriver, kort förklarat, att det är kvinnors eget fel att de går in i väggen:

“Att det är samhällets fel att de duktiga flickorna tävlar med varandra i duktighet håller jag inte med om. Av samma skäl som jag inte tycker att det är krogägarens fel att vi blir alkoholister eller bankens fel att snorungar tar miljonlån som de inte kan betala tillbaka.”

Gilla MåBra på Facebook

Läs hela krönikan här (OBS! SvD-inlogg krävs)

Lotta Lundbergs krönika fick stor uppmärksamhet och har fått kritik från flera håll.

”Så den extra stress som många kvinnor upplever på grund av att de är just kvinnor är ett val?”, skriver Nöjesguidens chefredaktör Jenny Nordlander i sin blogg.

Elle:s nya bloggare, sportjournalisten Isabel Boltenstern är en av dem som reagerat. Boltenstern som sjukskrevs för utmattning för ett par år har skrivit ett blogginlägg med rubriken:  ”Vi får aldrig ett fucking break” där hon granskar Lotta Lundbergs krönika.

”Det verkar som att Lotta inte uppdaterat nyhetsflödet om psykisk ohälsa sedan 1993”, skriver Isabel och fortsätter:
”Att arbetsgivare utnyttjar vår starka arbetsmoral och hotar med uppsägning om vi inte ställer upp. Att vi jobbar 150% för om vi säger nej ersätts vi av någon som går över fler lik, snabbare, än vad vi gör. Att vi sedan skoltiden lärt oss att högsta betyg är ett måste om du är tjej. Prestation, prestation, prestation.

Lägg därtill att vi dagligen står emot sexism, rasism och diskriminering. Tar ett socialt ansvar som förväntas av oss. Står upp för varandra och oss själva. Vi får aldrig ett fucking break.

Läs Isabel Boltensterns hela blogginlägg på Elle här.

Efter kritiken skrev SvD:s Lotta Lundberg en ny krönika, denna gång med rubriken ”Utbrända kvinnor – gör som jag – välj era krig”, där hon skriver att om hon varit en duktig flicka själv hade hon besvarat alla sina kritiker, och skriver sedan vidare att hon byter strategi:

”Heja alla bråkiga flickor där ute. Jag vill inte se någon sjukskriven.
Jag är ledsen om ni uppfattade min text som om jag sparkar på den som redan ligger.
Så res er, säg nej, kliv av, stäng dörren, snälla flickor kommer till himlen, stygga flickor kan komma hur långt som helst”. 

Läs Lotta Lundbergs nya krönika här.

Premiär för vår nya kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 199 kronor – läs mer och börja direkt här!

Artikeln publicerades först på Femina.

Annons:

New Nordics nya kosttillskott No Stress innehåller örter med lång historik som lugnande och avslappnande. Lavendel och rosmarin har använts sedan antiken med syfte att lugna och balansera. Som helhet hjälper No Stress till med att hitta tillbaka till lugn och harmoni samtidigt som viktiga näringsämnen tillförs kroppen för att bättre kunna hantera stressen.

Läs mer

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…