Annons

Annons

Influensaplåster kan få fler att vaccinera sig

Snart kanske vi kan vaccinera oss själva mot den årliga influensan. Forskare har nämligen tagit fram ett plåster med mikronålar som verkar hålla samma klass som den traditionella injektionen.


Influensan hör till den mörka årstiden vi nu har framför oss. Vaccination mot influensa har funnits i flera år, och kan vara skillnaden mellan liv och död för vissa samhällsgrupper.

Men i dag är det långt ifrån alla som vaccinerar sig. Bland annat för att det kostar pengar, och för att man måste ta sig till en vårdcentral och få tid för vaccination – en spruta in i muskeln som vara avskräckande för många, och som ofta lämnar en öm och smärtande muskel efteråt.

Annons

Läs också: Sjukdomarna du inte trodde fanns: 5 märkliga diagnoser

Nu tycks forskarna vara en bättre lösning på spåren. Ett vaccinationsplåster med mikronålar har tagits fram, vilket kan låta patienter vaccinera sig själva.

En ny studie kring plåstret, som publicerats i the Lancet,  visar att de vanligaste biverkningarna är ömhet, hudrodnad och klåda – jämfört med den vanliga intramuskulära injektionens smärta och ömhet.

Studien gjordes på 100 slumpmässigt utvalda personer, som antingen fick hjälp av sjukvårdspersonal att sätta på influensaplåstret, få en injektion eller sätta på ett placeboplåster, eller själva sätta på ett influensaplåster.

Läs också: Har du förkylning – eller influensa?

Resultaten visar också att skyddet blir detsamma från ett plåster som från en injektion – och efter enkäter framgick det att de flesta deltagarna också föredrog ett plåster framför injektionen.

Forskarna tror att plåstret kan göra att fler börjar vaccinera sig, för att de 1. kan vaccinera sig själva, och 2. plåstret har en lång hållbarhet.

Ännu behövs stora kliniska tester innan plåstret kan börja användas på riktigt.

Källa: The Lancet, Dagens Medicin   Foto: IBL

 

Goda och gröna skydd mot influensan

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…