Annons

Annons

”Ikea-effekten” kan hjälpa dig att hålla vikten

Har du, för kanske femtioelfte gången i ordningen, bestämt dig för att börja äta nyttigare? Då gör du rätt i att tillaga maten själv – åtminstone om du vill att din nya kosthållning ska hålla i sig.


För många kan det kännas som en stor barriär att ta sig över när det är dags att ändra sin kosthållning och äta nyttigare. Många tröttnar efter en kort period, inte sällan för att maten inte känns lika tillfredsställande som den mat man åt innan. Nu kan forskare ha hittat en lösning till hur du kan lura hjärnan till att tycka maten är godare än den kanske faktiskt är och de kallar den ”Ikea-effekten”.

Annons

Läs också: Fettbrännardieten: Minska 5 kilo på 2 veckor!

Enligt en studie från University of Cologne kunde man se att kvinnor som åt nyttig mat tyckte att den smakade godare om de tillagade den själva och inte köpte den färdiggjord, även om det var i princip samma maträtt.

I studien delade de upp 120 kvinnor i två grupper och gav den ena gruppen en ”onyttig” chokladmilkshake och den andra gruppen en ”nyttig” hallonsmoothie. Några av kvinnorna blev instruerade att göra drycken själva medan andra fick den färdiggjord av forskarna. Därefter fick samtliga kvinnor ge betyg på smaken och uppge hur hälsosamma de tyckte drycken var.

I resultatet kunde man se att kvinnorna som hade gjort sin egen hallonsmoothie tyckte att drycken var betydligt godare än vad de kvinnor som fick en färdig hallonsmoothie tyckte. De kvinnor som drack en chokladmilkshake gav samma betyg, oavsett om de hade gjort den själva eller om de fick den serverad.

Läs också: De vetenskapliga sätten att gå ner i vikt

Det här fenomenet kallas för ”Ikea-effekten” och visar att människor får mer tillfredsställelse av produkter som de bitvis har producerat själva, oavsett om det handlar om en bokhylla eller en smoothie.

En hämtsallad då och då är givetvis bättre än en pizza men att laga din (nyttiga) mat själv verkar vara det bästa sättet att fortsätta hålla motivationen uppe.

Foto: IBL

Gå ner 5 kilo på 2 veckor med Bränn fett!

Du äter god och varierande kost, med nyckelingredienser som boostar din förbränning!

Du får:

  • Kost- och träningsplan för en rivstartsvecka
  • Kost- och träningsplan för två fettbrännarveckor
  • Nya rön och ovärderliga fakta om fettförbränning
  • En online-träningsvideo med personliga tränaren Leila Söderholm

Just nu-pris 249 kronorläs mer och börja direkt här!

kurs-brann-fett

Just nu-pris 249 kronorläs mer och börja direkt här!

Ner i vikt med härliga soppor – 50 smala recept!

Recept på nyttiga soppor

Recept på nyttiga soppor

Läs också: Ner i vikt med härliga soppor – 50 smala recept!

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…