Annons

Annons

Idag firar vi övningen alla älskar att hata

Idag är det World Burpee Day. Så här gör du övningen alla har en åsikt om!


Stå upp.

Gå ner på huk och placera händerna strax framför fötterna.

Hoppa ut i en planka.

Hoppa in igen.

Ställ dig upp.

Upprepa.

Där har du den ursprungliga burpeen, som såg världens ljus första gången på 1930-talet.

Annons

Visst låter det lätt? Men prova att göra så många du hinner på en minut. Dagens världsrekord för damer ligger på 37 burpees på en minut…

Men mycket har hänt sedan burpeens begynnelse (ja, den är faktiskt döpt efter upphovsmannen, Royal Huddleston Burpee). Den finns nu i ett otal varianter, de flesta mycket tuffare än den ursprungliga övningen. Du kan göra den med ett avslutande hopp med handklapp över huvudet, med en armhävning, på bara ett ben (eller en arm – även armhävningen!), med hantlar i händerna eller varför inte  en burpee som avslutas med ett jämfotahopp upp på en stepbräda eller hög box? Ni hör själva. Det är ingen slump att burpeen ofta används som en bestraffning. Men det är heller ingen slump att den blivit ett stående inslag på många träningspass: Burpees tränar, ben, rumpa, mage, bröst, armar, kondition och explosivitet. Den är som ett litet Kinderägg med en massa smått och gott för hela kroppen.

Gilla MåBra på Facebook

Så varför inte helga världsburpeedagen med ett litet pass på fem eller tio minuter? Du behöver ingen utrustning och inte särkilt stort utrymme. Gör så många du orkar. Är du relativt otränad ska du ta det lugnt och göra dem i ett jämnt tempo. Har du ont i knäna skippar du själva hoppet och ställer dig bara upp efteråt. Du kan också kliva ut i plankan och skippa armhävningen, om det är för tungt. Tänk på att spänna magen och inte svanka när du hoppar eller kliver ut i plankan, så slipper du få ont i ryggen. Välj en variant som passar dig. Efter fem till tio minuter burpees har du kickat igång din förbränning ordentligt och fått ett högintensivt konditionspass!

 

PSST! Du måste göra burpees i  cirka 30 minuter för att förbränna en halv chokladkaka à 300 kalorier.

 

Häng med på Instagram:

Det är Reebok som ligger bakom WorldBurpeeDay – och under hashtagen #Burpeethon uppmanar de hela världen att lägga upp sina burpees i idag. Här kan du se några roliga varianter.

 

Läs mer:

Annika Sjöö: Därför älskar jag burpees! 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…