Annons

Annons

Hur tränar jag upp balansen?

Hur tränar jag upp balansen?
Hur kan man träna upp en dålig balans? Vår expertpanel svarar!

Fråga: Jag har märkt att min balans blir allt sämre. När jag är ute och joggar i skogen är jag rädd att ramla och när jag ska gå i trappor håller jag gärna i ledstången. När jag tränar tycker jag ofta att det känns lite vingligt. Hur ska jag göra för att träna upp min balans?

Annons

Berit

Svar: Att träna balansen blir allt viktigare med åren. En dålig balans ligger ofta bakom halkolyckor och onödiga fall i hemmet när man blir äldre. Världshälsoorganisationens rekommendationer är att alla över 65 ska träna balans varje vecka, men ju tidigare vi börjar desto bättre.

Gilla MåBra på Facebook

Om du har en bra balans behöver du inte koncentrera dig på den, utan kan lägga energin på att göra det du håller på med bättre. Det gäller oavsett om du ska kliva upp på en pall, jogga i naturen eller träna.

Balans är lätt att träna och kan tränas nästan var som helst. Du kan stå på ett ben, blunda, stå på tå, träna med en pilatesboll eller använda en balansplatta. Många pass på gymmen innehåller också balansmoment, till exempel yoga.

Det svåra med balansträning är inte hur du gör den utan att den faktiskt blir av. Den är lätt att glömma, så mitt tips är att försöka skaffa dig rutiner som fungerar för dig. Ta alla tillfällen i akt att balansera. Kanske kan du byta ut kontorsstolen mot en stor pilatesboll? Kanske stå på ett ben när du borstar tänderna? Eller stå på en balansplatta eller balanskudde när du pratar i telefonen? Prova att gå balansgång på trottoarkanten eller bege dig ut i skogen när du promenerar eller joggar.
Tränar du ett par minuter varje dag morgon och kväll kommer du att kunna märka skillnad redan efter en månad.

Sofia

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…