Annons

Annons

Hur skyddar jag mig mot fästingar? Här är svaret!

Hur skyddar jag mig mot fästingar? Svaret är enkelt – med rätt kläder.

Det vore ju härligt om det fanns ett säkert sätt att slippa fästingbett. Men det gör det inte. Ett vanligt tips är att  man ska äta vitlök. Och när parkarbetare i Blekinge fick äta vitlökskapslar i förebyggande syfte, upplevde de också att de fick färre fästingar. Men att det verkligen var så har inte gått att bevisa.

Annons

Så den enda riktigt bra metoden är fortfarande att klä sig heltäckande när man ska ut i skogen, eller högt gräs. Allra bäst är att välja ljusa kläder eftersom det gör fästingarna lättare att upptäcka. Använd gärna höga stövlar och stoppa in byxorna i strumporna – fästingar klättrar runt en stund innan den sätter så det gäller att göra det svårt för de små krypen.

Satsa alltså på en sval och skyddande klädsel:

skydda fästingar gummistövlar vita kläder

Gummistövlar 800 kr, Tretorn, linneskjorta, 34-46, 349 kr, KappAhl, strumpor 59,90, H&M, sjal 74,50 och byxor, 36-52, 299 kr, Lindex.

 

Det här kan också vara bra att tänka på:

• Kolla för säkerhets skull när du kommit hem om någon fästing satt sig. Risken för smitta minskar om du tar bort den så snart som möjligt.

• Fästingen kan vara svår att upptäcka om den satt sig. Men ofta uppstår en irriterad rodnad runt den. Det kan också klia.

• Använd en pincett när du tar bort fästingen. Ta ett tag så nära huden som möjligt och dra rakt ut. Tvätta gärna med tvål eller alsolsprit.

• Håll koll de närmaste dagarna – om en stor rodnad på uppåt fem centimeter uppstår kan det vara tecken på borrelia. Influensaliknande symptom en tid efter bettet kan tyda på TBE. I båda fallen bör du söka vård.

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons



Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…