Annons

Annons

”Hur många kcal ska jag äta för att gå ner?”

Håll koll på kalorierna med MåBra:s recept och kaloritabell!

Koll på kalorierna kan ge viktnedgången en ordentlig knuff. Här berättar vår viktcoach hur du bör resonera för att räkna ut ditt dagliga behov.

Fråga:

”Jag är en kvinna i 30-årsåldern som vill minska i vikt. Hur många kalorier ska man äta dagligen för att tappa kilon? Ska man räkna med kalorierna som man tränar? ”

/Tjej 30+

Marie Tegnér svarar:
För att gå ner i vikt måste det uppstå en skillnad mellan mängden energi som du äter och energimängden som du gör av med. Ju större skillnad, desto fortare går det.

Så ska du räkna

Vi brukar säga att ett underskott på cirka 500 kcal dagligen ger en viktminskning på cirka ½ kilo i veckan, om man är konsekvent. Eller bättre uttryckt: ett underskott på cirka 7 000 kalorier ger cirka 1 kilos viktminskning!

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Grundomsättningen (det som kroppen förbrukar i vila) varierar kraftigt från person till person. Ålder, kön och kroppsstorlek spelar roll men också den fysiska aktiviteten. Dessutom finns det genetiska skillnader. Det går att göra en generell bedömning av energibehovet. Livsmedelsverkets rekommenderade energiintag för kvinnor ligger mellan 2 000 och 2 500 kcal per dag. För att gå ner i vikt hamnar man då på som lägst på 1 500 kcal, men för att få ett tydligt resultat går man ofta ner till runt 1 350 kcal under en kortare period.

Kolla själv i kaloritabellen!

mabra.com/kaloritabell   hittar du en smidig kaloriförteckning över våra vanligaste livsmedel. Där du också räkna ut ditt ungefärliga energibehov.

Från det värdet drar du av cirka 500 kalorier dagligen. När du ligger på en så här pass låg energinivå bör du äta nyttigt och varierat – slösa inte bort dina kalorier på onyttigheter, då kommer du inte att må bra långsiktigt. Du får helt enkelt bestämma dig för att avstå från de flesta guldkanterna eller åtminstone begränsa dem ganska hårt under viktminskningsperioden.

Mer muskler = mer energi

En kropp med mer muskler förbrukar mer energi, även i vila. Därför brukar styrketräning ofta förordas om man vill få en ökad förbränning. Konditionsträning ger bättre ork och ett starkare hjärta och ökar förbränningen medan den utförs och en stund efteråt, men inte i vila. Om du ”bara” motionerar med promenader, simning, cykling och liknande utan att höja pulsen rejält behöver du inte äta mer. Om du tränar på en mer intensiv nivå bör du öka energiintaget för att orka. Visst kan du uttrycka det som att du räknar upp kaloriantalet eftersom du förbrukar mer.

Missa inte våra recept!

I vår receptbank finns nära 3 000 kaloriberäknade förslag, för både fest och vardag! Sök bland sunda frukosttips, festmenyer eller ljuvliga desserter och bakverk. Se mer på recept.mabra.com!

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…