Annons

Annons

Hur kommer jag igång med träningen?

Vad gör man när viljan finns – men inte orken? Vår motionsexpert rycker ut!

Fråga: Min läkare tror att min värk (fötter, armbågar, höfter och rygg) beror på depression. Alla prover för exempelvis reumatism, artros och sköldkörtel är utan anmärkning och även övriga blodrelaterade prover. Men hur kommer jag igång? Jag har ont och är trött – det känns som att tröskeln att komma igång är för hög. Jag tar mig inte över.

Annons

/Vänligen Kicki

Svar: Det är tufft att komma igång med träningen när man är trött och har ont. Då kan det vara bra att veta att träning är en riktig mirakelmedicin! Träning har visat sig ha samma effekt som psykofarmaka, men utan några bieffekter.

Gilla MåBra på Facebook

Signalsubstanserna serotonin och noradrenalin, som används i antidepressiv medicin, ökar naturligt i hjärnan när du tränar. Motion kan också hjälpa mot både ångest, oro, sömnbesvär och stress. Dessutom förbättras kroppens förmåga att hantera smärta. Du har alltså massor att vinna på att komma igång!

Vid de första träningspassen är tröskeln som högst. Börja därför i liten skala och gör träningen så enkel som möjligt. Jag föreslår att du börjar med promenader. Din första promenad kan vara ett varv runt huset eller runt kvarteret. Grattis, nu är du igång! Gör samma tur varje dag första veckan och känn dig nöjd. Lite och ofta gör att du orkar komma igång. Nästa vecka kanske du kan ta två varv runt kvarteret eller promenera en liten sväng på morgonen och en på kvällen? Skynda långsamt och belöna dig själv för att du tar dig ut. Ha tålamod så kommer du att känna dig piggare och smärtan kommer att avta så småningom.

Börja där du är, använd det du har och gör det du kan. Lycka till!

Sofia

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…