Annons

Annons

Hur fort får man vitaminbrist?

Hur snabbt märks matslarvet i kroppen? Vår nutritionist Anki Sundin svarar på en läsarfråga!

Fråga: Vissa dagar missar jag helt att få i mig grönsaker och frukt. Måste jag få i mig det dagliga rekommenderade intaget av alla vitaminer och mineraler varje dag för att inte bli sjuk?
Svar: Du behöver inte vara orolig för näringsbrist om du missar att komma upp i de 500 gram av olika frukter och grönsaker som rekommenderas. RI, Rekommenderat Intag, motsvarar den mängd näringsämnen som behövs för att en frisk befolkning inte ska få brist på sikt. Det kan finnas individuella skillnader mellan hur mycket vi behöver från person till person. Men kommer vi upp i minst RI så är sannolikheten för näringsbrist mycket låg. Vi får sällan vitaminbrist så vitt vi inte äter väldigt ensidigt.

Annons

De vitaminer som finns i frukt och grönt är framför allt vattenlösliga. Det betyder att vi behöver ha ett ganska kontinuerligt intag av dem för att det ska finnas att ta av när kroppen behöver dem. Det är alltså en bra idé att få in frukt och grönt som vana och hitta det sätt som fungerar för dig i din vardag. Färskt, fryst eller tillagat spelar faktiskt mindre roll för hälsans skull. Man kan riva ner morötter i köttgrytan, lägga till bönor och linser i grytan, skiva ner grönsaker tillsammans med maten i matlådan, mixa frukt och grönt till en smoothie, eller varför inte ha frysta bär i morgonfilen eller -gröten? Mindre mängder juice är också ett bra sätt att få i sig en del frukt och grönt. Allt handlar om vanor. Genom att ta lite smarta genvägar kan vi successivt öka intaget av frukt och grönt om vi behöver det.

/Anki

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…