Annons

Annons

Hur farligt är mjölk egentligen? Nutritionisten svarar

Hur negativt är det att dricka mjölk? MåBra:s nutritionist svarar.


Fråga: Jag älskar mjölk med är lite orolig över en studie där man såg mjölkdrickare dör i förtid. Stämmer det?

 

Svar: En relativt ny studie visar ett samband mellan ökad dödlighet och mjölkdrickande. Den har fått mycket uppmärksamhet i medierna. Vi behöver dock komma ihåg att annan forskning på området inte kommer fram till samma resultat. Den snarare motsäger den. Därför verkar det en aning förhastat att utgå från att mjölk skulle vara skadligt.

Annons

Läs också: Drick ett glas mjölk – och få i dig allt detta!

Det är galaktosen i mjölk som forskargruppen tror skulle kunna ligga bakom ohälsoeffekterna. Galaktos är en beståndsdel i mjölksocker och verkar orsaka en så kallad låggradig, kronisk inflammation som i sin tur har visat sig bidra till negativa hälsoeffekter i djurstudier. Intressant nog ser man inte samma samband med syrade produkter som yoghurt och fil, och inte heller med laktosfri mjölk – trots att mängden galaktos i fil och yoghurt i princip är densamma som i mjölk. Men syrade mjölkprodukter innehåller mjölksyrabakterier, och de verkar ha positiva effekter på hälsan i allmänhet, och möjligen kan de spela en roll här också.

Mjölkprodukter är mycket näringsrika och är viktiga källor till kalcium, flera B-vitaminer och även D-vitamin i berikade livsmedel. Om vi utesluter dem ur kosten är det viktigt att hitta andra livsmedel som kan ersätta den näringen.

 

Vilken mjölk passar dig bäst? Kolla här!

Läs också: Vilken mjölk passar dig bäst? Kolla här!

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…