Annons

Annons

Hur får man maten mindre stark?

Fem smarta knep och två nödlösningar – så här får man maten mindre stark!


Går det att rädda grytan som blivit alldeles för stark? Självklart. Här är proffsens bästa tips – och de fungerar förstås jättebra även på andra rätter som bivit för heta.

Man får maten mindre stark genom att tillsätta:

Annons

• Rotfrukter. Att lägga in en eller flera skalade potatisar att koka med är ett gammalt kockknep om något blivit för salt. De plockar man sedan ur. Kan även hjälpa om maten är för stark. Annars är ett bra knep att dryga ut grytan eller soppan med morot och potatis eftersom de suger åt sig smak och är söta – vilken kan neutralisera hettan.

• Syra. Saft från citron eller lime kan mildra för kryddad mat.

• Socker. En tesked socker eller en matsked honung kan hjälpa till att neutralisera starka kryddor. Lite ketchup kan också vara ett alternativ om rätten är tomatbaserad. Men kör försiktigt så att rätten inte blir för söt istället.

• Buljong. Genom att späda ut en soppa eller gryta minskar man styrkan i kryddningen.

• Mjölk. Ja, eller snarare mjölkprodukter. Yoghurt, crèmefraiche, kokosmjölk, mild ost – det kan räcka med en klick för att minska hettan.

Om inget annat fungerar finns två klassiska nödlösningar: att dryga ut rätten så att det blir fler portioner, utan att lägga till mer kryddor. Eller att servera något svalkande till, som yoghurt med riven gurka och mynta eller avokado.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…