Annons

Annons

Hur får man en bra garderob? Vår moderedaktör har svaret!

Hur får man en bra garderob. Här är svaret!

Hur får man en bra garderob? En sådan som innehåller plagg man kan ha på dig på jobbet, till fest och om man ska ta en promenad. Först av allt: låt det ta tid! En bra garderob består både av nya plagg och gamla favoriter – som man helst ska kunna mixa med varandra. Ett första steg på vägen kan vara att läsa den här listan hur man får en bra garderob

Annons

Här är moderedaktörens 10 budord för en bra garderob:

  1. Satsa på färre plagg i lite bättre kvalitet. Det behöver inte betyda att de är dyra. Känn på tygerna, kolla sömmarna och inte minst vilka material de är sydda i. Du kan få tag på en billig t-shirt som håller i åratal och betala en förmögenhet för en märkestisha som ser ut som en disktrasa efter två tvättar.

garderobNYAST

Gilla MåBra på Facebook

Ullkappa 2 500 kr, Cos, jeans med lite högre midja och snygg slitning 399 kr, H&M, kostymbyxa i ull-stretch 1 299 kr, Tiger of Sweden, boots 1 599 kr, Sneaky Steve/Nilson shoes, t-shirt 129 kr, KappAhl och snörskor 1 295 kr, Gabor/zalando.se.

  1. Bygg upp en bas med plagg du kan ha i flera år. Ett par snygga jeans, ett par smala, mörka byxor som inte har för låg midja, en vinterkappa, ett par boots och ett par skor är allt som behövs. Krydda med kjol och klänning om du vill – och visst ja – det är för vintersäsongen. För sommaren behöver du samma, men byter kappan mot en jacka och bootsen mot sandaler.
  1. Fall inte i trendfällor. Det kan vara hett som i Sahara med guldiga leggings i fuskskinn och andra kan se fantastiska ut i det – men det är inte ett plagg du kommer att hitta i garderoben om fem år och säga: De här måste jag börja använda igen! Trend = slit och släng. Risken är också stor att du bara använder det två gånger – eftersom du inte valt plagget för att det passar dig.
  1. Ta det lugnt med detaljerna. Hur mycket du än älskar batik-liknande jeanstvättningar, fickor med stora lock och en volang eller fem – välj bort! Förutom det faktum att ingen sedan Timotejreklamen har sett bra ut i volanger, är det tidsmarkörer som gör att plaggen åldras snabbt. Dessutom har iögonfallande detaljer en tendens att göra så att plaggen bär personen – och inte tvärtom.
  1. Köp galna accessoarer. Det är här du ska lägga krutet och inte på blaffiga tryck och volanger. Så satsa på stora örhängen, färgglada scarves, väskor som ser ut som små klot – och det bästa av allt: det är ofta billigare än att köpa kläder.

garderob4

Ring 49,90, klotväska 299 kr och örhängen 79, 90, H&M, väska  549 kr, Zara och sidenscarves 1500 kr, Emma Fällman.

  1. Var så färgglad du vill. Men försök hålla basen i en färgskala. Svart, mörkblått, mörkgrått, beige, brunt, vitt är smartaste nyanserna på plagg som man inte ska tröttna på och som ska passa till mycket. Har du en sådan bas kan du härja loss och köpa prickiga blusar i rosa-orange och lila paljettoppar – annars blir livet alldeles för beige.
  1. Välj vad du lägger pengarna på. Det är meningslöst att slänga ut stora summor på plagg som jeans eller t-shirts. De är ofta lika snygga på H&M, Lindex och KappAhl. Skor och kappor kan man däremot investera i. Det ökar inte bara chansen att plaggen håller – de kan också få dina bekvämaste jeans och en trådsliten tröja ut som något från ett glammigt modereportage.
  1. Undvik syntetmaterial. Är tyget i byxorna i 100 procent polyester har de också 100 procents svettgaranti. Polyester = plast! Och akryl må klia mindre än ylle, men det värmer också sämre – och noppar som om det har betalt för det. Polyesterfibern kan dessutom aldrig brytas ner på naturlig väg i naturen.
  1. Shoppa smått! Nämen fifan vad trist tänker du nu. Ska jag bara handla smart och inte få impulsshoppa något? Så klart du ska, men det behöver inte vara 5-pack med sladdriga tröjor från någon outlet som du kan använda i en månad innan de faller i bitar. Måste du stilla shoppingbehovet: köp snygga småsaker, som glittriga strumpor – eller varför inte second hand?
  1. Strunta i alla regler! Se den här listan som ett alternativ till en bra garderob – inte som regler. Inga moderedaktörer i världen vet vad som du trivs bäst i – det gör bara du.  Så satsa på det: vare sig det är guldfärgade volangklänningar i polyester, grå mjukisbrallor med makens tröja eller strikt dräkt.
Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…