Annons

Annons

”Hur får jag bort den lösa huden?”

Fråga:

Hej!
Jag är en kvinna på 27 år som på 1½ år gått ner 20–25 kilo med hjälp av kost och vardagsmotion. Nu har jag plötsligt blivit så slapp i kroppen, huden har blivit alldeles lös. Kan det bli så här en längre tid efter viktnedgången? Från början hängde skinnet med och kroppen såg bra ut. Går det att träna sig till en fast kropp trots att man gått ner mycket i vikt? Eller är det kirurgi som gäller? Vilken sorts träning ska jag satsa på?

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Emma

Svar:
Hej Emma och stort grattis till din viktnedgång.

Huden anpassas till den kroppsvolym som den ska omsluta, och om man går ner i vikt blir det för mycket hud. Kostymen blir helt enkelt några nummer för stor. Ofta rättar det här till sig, men om det handlar om en stor viktnedgång kan det bli kvar överskottshud som då måste tas bort via kirurgi.

Huden innehåller elastiska komponenter som kan anpassa sig till kroppens storlek, men har huden varit utdragen under lång tid blir det för mycket hud kvar för att den ska kunna dra ihop sig av sig själv.
Hur det är med din hud är svårt att säga, eftersom jag inte har sett dig. Min rekommendation är att du söker en hudspecialist via din husläkare, som kan hjälpa dig med bedömning.
Huden kan, som sagt, dra ihop sig och bli mindre. Vid snabb och/eller stor viktnedgång kanske den inte hinner med. Ett tips brukar vara att vänta 6–9 månader och se vad som händer med huden. Den kan långsamt dra ihop sig. Använd gärna kompressionstights som går upp över midjan när du motionerar, så att den extra huden hålls på plats.

Styrketräning är ett bra sätt att fylla ut huden med nyttigt innehåll. När du får mer muskler tar de mer plats och kan fylla ut hängande hud på vissa ställen. Om du är ovan vid styrketräning kan du börja med vikter som gör att det känns jobbigt, men inte på maxnivå. Öka därefter. För att bygga muskler bör du satsa på tyngre vikter som du lyfter 8–12 gånger och upprepar 2–3 omgångar per övning. Träna hela kroppen.
I övrigt är det alltid bra att öka cirkulationen till huden genom allmän vardagsrörelse och konditionsträning. Ju bättre cirkulation, desto mer välmående hud. Därför rekommenderar många även torrborstning. Lycka till!

Katarina

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…