Annons

Annons

Hur botar jag min inre stress?

Fråga:
Jag har så svårt att komma åt den inre stressen. För några år sedan var jag sjukskriven ett år för utmattning, jag har gått i kbt-terapi, och jag kämpar på med mindfulness-övningar. Men jag klarar inte av att fokusera, att nå det där lugnet man ska. Istället börjar jag tänka på allt jag tycker att jag måste göra, och jag märker hur mitt liv börjar snurra på allt fortare nu igen. Det är som att jag inte kan bromsa mig själv. Hur ska jag göra för att få bukt med den här bråttom-sjukan? Jag vill absolut inte bli deprimerad igen!

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Hjälp

Svar:
När man får problem med stress och utmattning, och blir sjukskriven, har man ofta väldigt bråttom att bli frisk igen. Vid minsta tecken på att man mår bättre vill man snabbt tillbaka i det vanliga livet. Det är nämligen karaktäristiskt för personer med den här typen av problem att de är så duktiga, moraliska och vill så mycket!

Därför gäller det att förändra hela sättet att tänka och agera, så att du inte hamnar där igen. För du ska ju inte tillbaka till det gamla, det var ju därför du blev sjuk.
Det kanske inte bara är lugnet du bara ska eftersträva, utan du kanske också bör titta på det som är stressande för dig. Annars är risken stor att du fastnar i en massa försök att finna ro inom dig, samtidigt som att det som stressar dig finns kvar. Och det är en omöjlig ekvation.

Försök skriva ner allt som stressar dig nuläget. Sedan tar du punkt för punkt och funderar över hur bråttom och viktigt det egentligen är. Allt behöver knappast göras omgående.

Gör sedan en plan för vad du ska göra nu, om en vecka, om en månad och så vidare.

Fundera också över varför du tycker att du behöver göra så mycket. Varför är det så viktigt? Är det för att du lovat någon, för att du alltid brukar göra sådant, eller är du rädd för vad andra skulle tänka om dig annars? Har verkligen andra de här förväntningarna på dig, eller tror du bara att de har det? Vem är du om du inte gör lika mycket, om du inte är lika effektiv? Är det värt det om det innebär att du behåller din hälsa och kan finnas där för dig själv, som partner, mamma och vän? Hur vill du leva ditt liv?

Vissa saker kanske du kan delegera redan nu. Och försöka att inte alltid säga ja eller nej när du får en fråga. Säg istället: ”Jag ska fundera och återkommer inom kort med ett svar”. Tänk efter om det är möjligt, eller om det blir stressande för dig.

Premiär för vår nya kurs: Stressa ner – lev mer!

Allt fler människor blir sjuka av stress – och kvinnor är extra utsatta. Det vill vi ändra på! Därför har vi skapat en praktisk webb- och mobilguide med verktyg som motverkar stress och utbrändhet.

Metoderna och råden som används har vetenskapligt bevisad effekt. De utgår från ett helhetsperspektiv – det vill säga hur vi tar hand om våra tankar, känslor och vår kropp.

”Stressa ner – lev mer är fantastiskt bra! Jag har precis varit väldigt stressad i jobbet, men tack vare denna kurs har jag bromsat i tid, innan det gått för långt.”

– Therese Lennartsson, Helsingborg, kursdeltagare.

”Jag tycker att kursen är väldigt bra! Jag har rekommenderat den till flera av mina patienter.”

– Andy Smith, fysioterapeut på Ekeby hälsocenter, Uppsala.

Du får bland annat:

  • Hjälp att känna igen och hantera stress
  • Insikt om dina egna stressbeteenden och triggers
  • Konkreta råd som hjälper dig bryta stressmönstret
  • Övningar i andning, mindfulness och acceptans
  • Övningar i meditation och kroppskännedom
  • Video med yinyogapass som släpper spänningar
  • Video med stretch som mjukar upp stressade muskler

Just nu-pris 199 kronor läs mer och börja direkt här!

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…