Annons

Annons

Hur är din svärmor? 6 kända typer – och hur du bäst hanterar dem

Idag är det svärmödrarnas dag. Vilken typ känner du igen bäst?


”Svärmor lägger sig i”, ”jag orkar inte med min svärmor” och ”min svärmor tycker inte om mig”. Det är tre av de absolut vanligaste sökfraserna på Google som inkluderar ordet svärmor – som uppenbarligen har lite att jobba på. Men varför är relationen till våra svärmödrar så laddad och ibland infekterad?

Annons

Här är sex vanliga typer av svärmödrar – och problemområden som följer med på köpet.

Besserwissern

Kännetecken: Hon vet bäst och mest – om allt. Särskilt om just ditt jobb, ditt hus och dina intressen. En gåpåig person som inte räds att dela ut goda råd.

Hantering: Låt henne hållas. Lyssna intresserat, men se till att komma emellan med det du själv vill prata om. Blir hon för jobbig så ursäkta dig med att göra något annat, som att hjälpa till med disken eller gå på toaletten. Eller skjut ut dig själv ur samtalet och börja prata med någon annan i sällskapet.

Gilla MåBra på Facebook

Igeln

Kännetecken: En svärmor som inte lämnar er i fred i första taget. Inte i andra heller. Hon hör av sig jämt och ständigt och har alltid en anledning till att hälsa på. Igeln älskar att överraska er och dyker upp i tid och otid.

Hantering: Var tacksam för all hjälp, men sätt tydligare gränser. Markera gärna att du och din familj behöver tid för er själva. En bra mening: “Vi behöver få lite tid för oss själva, vi jobbar ju så mycket i veckorna.”

Översittaren

Kännetecken: Här har vi en svärmor med en överlägsen attityd som ofta klankar ner på dig och förminskar dig. Hon ifrågasätter hur du gör saker och ting, särskilt när det kommer till barnuppfostran. Här är det viktigt att sätta hårt mot hårt. Markera att du inte accepterar att bli trampad på. Dessvärre är översittaren svårbotad, att minska tiden för umgänge kan bli en nödvändig konsekvens.

Ignoranten

Kännetecken: En svärmor som är mer intresserad av sig själv och sina intressen än dig, din man och barnen.

Hantering: När ni umgås, försök att hitta samtalsämnen som du vet att han/hon tycker om att prata om, men ansträng dig inte för mycket för att få gensvar.

Den välmenande

Kännetecken: Drömmen (eller mardrömmen) som fixar och donar. Lever sitt eget liv helst genom er familj och oroar sig ständigt för hur ni mår. Bakar, lagar mat, och kan till och med få för sig att betala era räkningar!

Hantering: Detta är den svåraste typen, just för att hon menar så väl. Visa tydligt att du och din partner klarar er på egen hand. Tacka artigt för alla ansträngningar men markera er självständighet.

Martyren

Kännetecken: Hon berättar gärna att ni kunde hälsa på oftare. Har alltid något som hon behöver hjälp med och blir aldrig riktigt nöjd.

Hantering: Var hjälpsam och lagom sällskaplig, men våga säga i från om martyren fortsätter att gnälla.

Källa: Boken konsten att umgås med alla av Nicolas Jacquemot.

Krönika: 5 saker jag skulle säga till svärmor – om hon levde

Happy mother-in-law

MåBra:s Anki Sydegård fastnade i negativa tankebanor. När hon väl kom till insikt var det försent. Läs hennes tänkvärda krönika här!
Läs mer: 5 saker jag skulle säga till svärmor – om hon levde

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…