Annons

Annons

Hundraåringarnas hemlighet avslöjad: så förlängde de livet!

Italienska 100-åringar har ovanligt bra blodcirkulation och det gör dem långlivade. Men det är inte bara Medelhavskosten som håller dem friska, visar nya rön...

Så kallade blåa zoner, där människor blir extra gamla, har länge intresserat forskare. Vad är det egentligen i dessa zoner som gör att människor håller sig friskare längre? Maten är en het ledtråd: gemensamt för de blå zonerna är att man äter lite och när man äter blir det mycket frukt, grönt och fisk men man håller nere på kött och sötsaker.

Annons

Lär dig mer: Allt om medelhavsdieten

Den japanska ön Okinawa är ett känt exempel, Ikaria i Grekland ett annat. Nu har man även tittat närmare på den italienska byn Acciaroli, där en av tio invånare blir över 100 år gamla. Forskare från Italien och USA bosatte sig helt enkelt i byn i ett halvår för hitta hemligheten till ett långt liv.

Gilla MåBra på Facebook

Läs mer: Lev längre med Okinawa-dieten

Det man såg var att även här var maten en viktig pusselbit: I Acciaroli äter man mycket färsk fisk, nyfångad vildkanin, kyckling, olivolja och förstås massor av lokalodlade grönsaker samt frukt. Men forskarna såg också att maten ofta kryddades med lokalt odlad rosmarin. Sedan tidigare har örten kopplats till friskare hjärna. Teorin är att den rosmarin som växer i byn kanske är extra rik på något ämne som är bra för hälsan. En annan sak som skilde ut Acciaroliborna från andra är att de har mycket mer sex än andra, långt upp i åldrarna.

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…