Annons

Annons

Hunden pratar med dig mer än du tror – och du förstår

Din hund pratar mer än du tror.

Din hund pratar mer än du tror.

Även om din fyrbenta bästis inte kan använda ord så den väldigt duktig på att kommunicera med dig, visar en ny studie. Och du är bättre på att förstå än du anar.

Önskar du att dina vovve kunde berätta för dig när den mår bra eller dåligt, är hungrig, behöver kissa eller känner sig rädd?

Faktum är att den kanske redan gör det!

En ny studie från Eotvos Lorand University i Ungern visar att hundar är duktiga på att förmedla hur de känner – och vi är rätt duktiga på att förstå dem.

Annons

Läs också: Din hund kan avgöra vem som är en dålig person

I studien deltog 40 deltagare, som fick lyssna på olika läten från 18 hundar och klassificera om de vaktade sin mat, mötte en hotfull främling eller lekte. Och deltagarna gissade rätt i 63 procent av fallen – något forskarna tolkar som mer än bara chansning.

När det gällde lek var vi som allra bäst på att tolka signalerna rätt – då var siffran uppe på 81 procent. Lite svårare var det att skilja på vakta mat-ljud och träffa främling-ljud.

Generellt sett var också kvinnor samt hundvana personer bättre på att tyda läten än män utan hund.

Deltagarna fick också försöka gradera lätena efter olika sinnesstämningar: Aggression, rädsla, förtvivlan, lycka och lekfullhet.

Läs också: Hundar har stenkoll på hur vi mår

Där rankades de lekfulla lätena som minst aggressiva och matvaktande ljud som mest.

Forskarna skriver i studien att hundarna var mer tydliga ju mer seriös situationen var. När de vaktade sin mat var ljuden en ärlig reflektion av sinnesstämningen, medan under leken eller vid möte av en främling kan ljuden skifta och manipuleras för att låta mer lekfulla eller aggressiva än de egentligen känner sig.

– Våra resultat indikerar att vuxna människor verkar kunna förstå och reagera på den här typen av information över art-gränserna, säger studieförfattaren Tamas Farago enligt Telegraph.

Källa: Telegraph

Foto: IBL

 

Pratar du med ditt husdjur? Då är du intelligent

Prata med hunden är tecken på intelligens.

Läs även: Pratar du med ditt husdjur? Då är du intelligent

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…