Annons

Annons

Höginkomsttagare får bättre cancervård – lever 6 år längre än andra

En ny studie visar att personer med hög inkomst också får bättre vård om de drabbas av cancer – vilket gör att de lever i snitt 6 år längre än cancerdrabbade med låg inkomst.


Patienterna kan ha samma förutsättningar att bli botade från sin cancersjukdom – men den som är utbildad och har högre lön kommer troligtvis också att få bättre vård.

Det visar en studie med 6 300 patienter som gjorts vid Regionalt cancercentrum Stockholm Gotland, och som presenteras på DN Debatt.

Annons

Av de patienter som hade hög inkomst och prostatacancer opererades 71 procent, medan samma siffra för låginkomsttagare var 52 procent. Samma gällde hur många som blir opererade med robotteknik – 77 procent av höginkomsttagarna mot 66 procent av låginkomsttagarna.

Läs också: Cancer: 9 goda vanor som skyddar

Dessutom opereras de med lägre inkomst oftare med öppen kirurgi, vilket medför en längre sjukhusvistelse och längre konvalescenstid.

I debattartikeln i DN skriver forskarna att de stora skillnaderna i vård leder till att högutbildade kan räkna med sex års längre levnad än lågutbildade.

Källa: Dagens Medicin/TT  Foto: IBL

 

Cancer: Ny metod får cancerceller att dö

Cancerceller dör med ny metod.

Läs också: Cancer: Ny metod får cancerceller att dö

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…