Annons

Annons

H&M fälls för reklam med för smal modell

Det var bilden till vänster som fick läsaren att reagera.

Det var bilden till vänster som fick läsaren att reagera.

Vi har tidigare diskuterat modeller, size zero och andra skönhetsideal här på mabra.com. Nu har klädjätten H&M fällts av Reklamombudsmannens opinionsnämnd, RO, efter att en privatperson anmält att de använt en alltför mager modell. Modellen, som heter Chanel Iman, var med i företagets höstkampanj och syntes bland annat på deras hemsida.

Annons

Så här skriver RO i sitt utlåtande:
 ”Anmälaren menar att modellens kroppsstorlek är sjuklig och att modeller med den här kroppsstorleken inte borde få användas i annonsering. Det är skadligt för alla kvinnor…Opinionsnämnden konstaterar att modellen ser extremt smal ut. Nämnden finner att avbildandet av extremt smala kroppar i reklam bidrar till ett ideal som är skadligt att sträva efter. Genom att i reklam visa bilder på sådana modeller tar annonsören inte ett socialt och yrkesmässigt ansvar”.

Gilla MåBra på Facebook

H&M svarar i ett pressmeddelande:
”Vi beklagar om vi har upprört någon med vår reklam, det är naturligtvis inte vår avsikt. Vi strävar inte efter att förmedla ett specifikt ideal, utan strävar efter att använda en mix av olika karaktärer, uttryck och kulturella bakgrunder. Det här var en av många kampanjer vi visade förra året.

Vad tycker du? Är modellen för smal?Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…