Annons

Annons

Hjärtpatienter lever längre med kärlekAtt hjärtat bankar lite extra för den vi håller kär stämmer, bokstavligt talat. Forskare vid universitetet i Rochester har undersökt hur hjärtopererade patienter klarat sig efter ingreppet.

Att ha en käresta ger större chans att leva länge efter en hjärtoperation, menar forskarna.

225 bypass-opererade patienter, som alla gjorde sina ingrepp mellan 1987 och 1990, ingick i studien. Efter 15 år var en större andel av dem som angivit att de levde i ett lyckligt parförhållande fortfarande i livet, jämfört med patienter som var singlar eller levde i olyckliga äktenskap.

Annons

Att ha en käresta som du vill leva tillsammans med livet ut och som stöttar dig efter operationen kan vara två bidragande faktorer till statistiken, spekulerar forskarna. Deras slutsats är att lycklig kärlek och fungerande tvåsamhet ger hela tre gånger större chans att leva 15 år efter denna typ av ingrepp.

– Att ha ett fungerande förhållande är minst lika viktigt som traditionella hälsofaktorer. Där räknar vi bland annat in rökning, övervikt och högt blodtryck, säger Harry Reis, en av forskarna bakom studien.

Källa: forskning.no

LÄS OCKSÅ:
Gifta kvinnor och skilda män väger mest
Lika barn leka bäst: Recept på livslång kärlek
Därför är kärlek bästa medicinen

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…