Annons

Annons

Hjärtdoktorn: BMI-skalan är direkt missvisande

Anja Pärsson och Peter Forsberg - överviktiga, enligt BMI.

Body Max Index, BMI, används som ett mått på om man är överviktig eller inte. Men frågan är hur pass mycket man kan lita på måttet. Fredrik Nyström, professor i hjärtmedicin, säger nu till Aftonbladet att det är direkt missvisande .

Annons

– Det kan rent av vara farligt att tro att BMI mäter någons hälsa. Det kan få människor med ”godkänt” BMI att felaktigt tro att de är friska och det skuldbelägger dem som klassas som överviktiga, utan någon som helst orsak, säger han till tidningen.

– BMI säger ingenting om hälsa för en enskild individ och det är i många fall bättre att vara lite överviktig, till exempel vid olika former av hjärtsjukdom.

BMI-skalan är avsedd för personer över 20 år. BMI för en normalviktig person ska ligga mellan 18,5 och 24,9. Är måttet lägre än 18,5 är man underviktig, medan den med ett mått mellan 25 och 29,9 är överviktig.  Ett BMI över 30 räknas som fetma.

Aftonbladet nämner bland annat de vältränade idrottstjärnorna Anja Pärsson och Peter Forsberg, som enligt BMI är överviktiga.

Vad tycker då MåBra:s viktcoach Marie Tegnér om detta? Läs vad hon skriver i sin blogg!

Vad tycker du? Är BMI ett bra mått?

Av: Anna Sundesten

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…