Annons

Annons

”Hjälp, jag är så rädd för att dö i förtid!”

MåBra-läsaren "Lilla My" är trött på att oroa sig för döden (Bilden är arrangerad).

MåBra-läsaren "Lilla My" är trött på att oroa sig för döden (Bilden är arrangerad).

Så här skriver signaturen ”Lilla My” till MåBra:s livscoach Tomas Enhager:

Fråga: ”Jag är så trött på mina egna tankar om att jag inte ska få leva tills jag blir gammal, att jag ska dö i förtid och inte få se mina små barn växa upp. Jag har ingen allvarlig sjukdom vad jag vet och lever inte särskilt ohälsosamt – men ändå känns det som att jag inte kommer att bli gammal.

Annons

Jag är så trött på denna rädsla, och att jag ibland nästan börjar gråta när jag ser på mina barn och undrar hur länge jag får vara med. Hur ska jag bli av med de här tankarna?”
Lilla My
 
 
Svar: Rädslan för döden är en djup känsla hos många, som kan ta sig olika uttryck. Tänker man mycket på det riskerar det dessutom att bli värre.

Gilla MåBra på Facebook

Påverkar din rädsla dig så mycket du inte har energi att få vardagen att gå ihop uppmanar jag dig att söka professionell hjälp, till exempel från en psykolog eller en kbt-terapeut. Det kan ju vara så att du är i en tillfällig depression, som gör att du tänker så här, och då kan det vara bra att få hjälp.  

Känner du att det inte är riktigt så allvarligt kan du pröva att regelbundet byta ut dina ”rädslotankar” så fort du märker att de kommer. Det bästa är att ersätta dem med tankar på vad du är tacksam för i livet, och vad du verkligen vill göra i ditt liv.
Jobbiga tankar har också en tendens att dyka upp när man är trött eller stressad. Därför kan det vara viktigt att under en period minska på sådant som eventuellt stressar dig, och att du ser till att vara utvilad.

Om du vänjer dig vid ditt nya sätt att tänka och förhålla dig under ett par månader så kommer du med största sannolikhet att kunna vända dina jobbiga tankar till något positivt.
/Tomas Enhager


Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…