Annons

Annons

Hejdå semestergräl – så hanterar du bråket!

Sommar, sol - och svettiga konflikter. Lär dig handskas med semestersabotörerna innan det är för sent!

Vi har bett psykologen Liria Ortiz lösa de vanligaste konflikthärdarna med hjälp av den omtalade ACT-metoden. Läs, och lär dig tackla trasslet med hjälp av acceptans du också!

Sommarplåga: Gnällspikar, martyrer och nejsägare
Din truliga tonåring vill inte göra något alls. Din svåger klagar ständigt på sitt onda knä eller vädret, eller båda. Gamla svärfar tycker att han är äldst och därmed har monopol på tv:n. Och din mamma spelar martyr och tycker att hon får göra allt – men vägrar låta någon annan göra något.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Läs även: Därför bråkar ni – egentligen

Psykologens råd:
Förvänta dig inte att ”nu ska vi alla ha det bra ihop”. Det är borde-tänkande. Acceptera i stället att gnällspiken finns, men ge henne ingen uppmärksamhet. Säg inte emot, läs tidningen i stället. Den som klagar förväntar sig gemenskap, medlidande och medhåll. Om du ignorerar det kommer personen först att förstärka sitt beteende, och sedan kommer reaktionen: ilska…

Eller så börjar hon prata om andra saker, till din förvåning. Agera i den riktning som ger dig vad du behöver, exempelvis lugn och ro. Fråga dig: Hur kan jag ha en bra semester, trots mamma, svärfar och så vidare. Tänk: De är här en begränsad tid. Ta pauser, skapa stunder för dig själv som du kan njuta av: bada, sola, läs. Och måste ni ens träffas just nu? Påminn dig att du inte måste semestra med dem, du väljer att göra det.

Läs även: 5 bråk eller diskussioner som även lyckliga par har

AV: Monika Brannäs
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…