Annons

Annons

Havtorn – allt om det gyllene superbäret!

Vill du testa något nyttigt? Testa havtorn!

De små solgula bären, med lätt smak av citrus och passionsfrukt, står redo att plockas i naturen just nu. Här är en handfull anledningar att frossa i havtorn!

Havtorn är riktiga superbär. Eller vad sägs om en naturligt källa till vitaminerna A, E, K, B och C – dessutom i en praktisk och välsmakande förpackning?

100 gram havtorn kan ge upp till 6 gånger så mycket C-vitamin som samma mängd apelsin. Perfekt att bärboosta inför höstens förkylningstider med andra ord!

Annons

Läs också: 10 nyttiga superbär – och du hittar alla i Sverige!

Bären är också rika på antioxidanter, särskilt flavonoider, som sammankopplats med såväl bättre hjärt-kärlhälsa som förbättrad minnesförmåga.

Havtorn är laddade med C-vitamin och smak!

Flavonoider är samma nyttiga antioxidanter som finns i choklad – alltså kan du byta chokladkakan mot lite havtorn, och slippa chokladens socker och fett och istället få en massa vitaminer på köpet!

Läs också: Kalorisnål smoothie på frukt och bär

Ur havtornsbärets relativt stora kärna utvinns en olja som hyllas för sina läkande egenskaper. Studier har visat att den har en sårläkande och desinficerande effekt och därför kan användas för att påskynda läkningen av lindriga hudskador.

Även buskarnas blad går att ta tillvara på. De innehåller också välsmakande och värdefulla ämnen och fungerar utmärkt som te!

Källor: Myhavtorn.com   Foto: IBL

 

Nyttigt & uppiggande med bär – 10 recept! |

Bär

Läs också: Nyttigt & uppiggande med bär – 10 recept! |

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…