Annons

Annons

Har du koll på nya tidens ”folksjukdomar”?

Om du sökte hjälp för musarm under 70-talet fick du antagligen en frågande blick av läkaren. Tiden och tekniken går framåt, det gör hälsoproblemen också. Här är nya tidens folksjukdomar!

Telefonen kan ge dig rynkor och smärtande tumme...

Telefonen kan ge dig rynkor och smärtande tumme...

 Sms-tumme

Annons

Ett allt för flitigt kommunicerande via mobiltelefon kan leda till sms-tumme, en förslitningsskada som orsakar smärta i tummens led och vid tumroten. Att låta telefonen vara i fred är smartaste knepet, annars hjälper antiinflammatoriska mediciner. Går det för långt kan kortison behöva injiceras.

Gilla MåBra på Facebook

Data-nacke

Många spenderar timme ut och timme in framför datorn. Och om inte skärm, tangentbord och stol är korrekt inställda kan spänningar uppstå i axlar och nacke. Detta leder i sin tur till en onaturligt framåtlutad position för nacken och huvudet, något som i kiropraktor-kretsar kallas ”gam-nacke”. Se över din arbetsplats och tänk aktivt på hur du sitter när du arbetar med datorn.

Iphone-rynka

Den nya tidens mobiltelefon, smartphonen, har oftast en stor och inglasad display. Men att använda den utomhus kan vara förödande, i alla fall för den som är rädd för rynkor. Ljuset reflekteras i skärmen, vilket gör att användaren måste kisa med ögonen. Ett tu tre så har bekymmersrynkan tagit en större plats än tidigare mellan ögonen. Att ställa sig i skuggan, bära solglasögon eller keps kan råda bot på problemet.

Musarm

Här är det också monotona arbetsrörelser framför datorn som är boven i dramat. När armens muskulatur ständigt överansträngs uppstår både smärta och stelhet. I värsta fall kan det leda till finmotoriska svårigheter, där det till exempel blir svårt att hålla en penna för att skriva. Se till att ta små pauser i arbetet och att variera arbetsuppgifterna.

Källor: Wikipedia, Aftonbladet, Musarm.se

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…