Annons

Annons

Här är sjukdomarna som oroar oss mest

Sjukdomarna vi oroar oss för mest.
Fyra av fem svenskar är oroliga för att drabbas av en allvarlig sjukdom. Mest oroliga är unga personer och cancer är den mest sjukdom vi är räddast för, visar en ny Sifo-undersökning.

Många svenskar går omkring och oroar sig för att drabbas av en allvarlig sjukdom, enligt en ny undersökning. Oroligast är unga människor mellan 16 och 34. Av dem är det bara 15 procent som svarat att de inte alls är oroliga.

Annons

Minst oroliga är personer i åldersgruppen 65-79, enligt undersökningen som genomförts av marknadsundersökningsföretaget Sifo på uppdrag av det medicintekniska företaget Coala Life som ägnar sig åt hjärtdiagnostik.

Fyra av fem svenskar oroar sig för att drabbas av en allvarlig sjukdom, enligt en ny Sifo-undersökning. Bild: IBL Bildbyrå

Fyra av fem svenskar oroar sig för att drabbas av en allvarlig sjukdom, enligt en ny Sifo-undersökning. Bild: IBL

Läs också: Här är Sveriges bästa sjukhus

Mest oroliga för cancer

Cancer är den sjukdom som oroar svenskarna allra mest om man ska tro undersökningen. 37 procent av deltagarna i undersökningen svarade att de oroar sig för att få sjukdomen. Tolv procent oroade sig för de stressrelaterade sjukdomarna och lika många var rädda för hjärt- och kärlsjukdomar.

– Det är positivt att vi inte oroar oss i onödan kring hjärt- och kärlsjukdomar, men det är oroande att man inte ser sjukdomen som ett större hot mot hälsan när den de facto är den sjukdom som drabbar flest svenskar. I Sverige dör fem personer varje dag i en stroke som en konsekvens av förmaksflimmer, säger Philip Siberg, vd på Coala Life i ett pressmeddelande.

Läs också: 7 tekniker för att bli av med oro

Äldre mer oroliga för demens

I undersökningen deltog 1 120 personer i åldrarna 16-79. Att drabbas av cancer oroar framför allt kvinnor och personer i åldersgruppen 35-55. Störst oro för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar fanns bland deltagare i Småland och demens oroade framför allt personer i norra Mellansverige.

Med stigande ålder ökar också oron för demens, visar undersökningen. I åldersgruppen 65-79 var 19 procent oroade för att drabbas, jämfört med sju procent av de yngre deltagarna.

Artikeln kommer ursprungligen från Aller. Läs mer från allers.se: Sandra drabbades av stroke – bara 24 år gammal

Foto: Thinkstock

 

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons
Annons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…