Annons

Annons

Populära superbäret kan få dig att gå upp i vikt

Acaibäret har höjts till skyarna för sin påstådda nyttighet. Och på sociala medier syns den krämiga smoothien som man äter med sked, acai bowl, överallt. Nu menar svenska forskare att bären inte alls är så nyttiga som det påstås.


Acaibär brukar beskrivas som ett superbär fyllt av näring, antioxidanter och vitaminer. Dessutom har bäret ofta marknadsförts som ett hjälpmedel för att gå ner i vikt. Men ny svensk forskning visar att det kan vara precis tvärtom. Att bäret snarare får dig att gå upp i vikt.

Annons

Ett forskarteam på Lunds Universitet undersökte hur åtta olika typer av bär skulle motverka viktuppgång med syfte att förebygga viktrelaterade sjukdomar. Testet visade att de möss som hade fått äta acaibär  hade gått upp i vikt, och utvecklat fettlever till skillnad från de möss som ätit av de andra bären.

Läs mer: Håll vikten med svenska superbäret

– Efter min avhandling har jag helt slutat att äta acaibär, säger Lovisa Heyman Lindèn till KIT.

Studien visade att lingon gav den mest positiva effekten på viktnedgång. Så att blanda vanliga lingon i sin morgonsmoothie blir både billigare, miljövänligare och mer hälsosamt.

Läs mer: Så gör du hälsoforskarnas supersmoothie

– Och om någon undrar: ja, vi äter själva lingon regelbundet numera! säger Lovisa Heyman Linden i en intervju till medicinska fakulteten på Lunds Universitet.

Läs mer: Så gör du den populära frukosten acai bowl

Text: Anja Nilsson

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…