Annons

Annons

Trött på kött? Här är vegetariska maten som innehåller mest järn!

Känner du dig trött och hängig? Det kan bero på järnbrist, som många kvinnor lider av utan att veta om det. Här är maten som kan hjälpa!

Att få i sig tillräckligt med järn är viktigt för att orka hålla energinivån uppe, eftersom det är järnet som levererar syre till kroppens alla celler. Kvinnor drabbas ofta av järnbrist eftersom mycket blod försvinner i samband med menstruationen.

Hur mycket järn behöver du?

Hur mycket järn vi bör få i oss varje dag beror på kön och ålder. Här är Livsmedelsverkets rekommendationer:

Annons

Kvinnor i fertil ålder: 15 mg

Kvinnor i icke-fertil ålder: 9 mg

Män: 9 mg

Barn: 8-11 mg

Inte bara kött

Högt järninnehåll är ofta förknippat med kött, men sanningen är att du inte nödvändigtvis måste sätta tänderna i en blodig biff för att få i dig det viktiga mineralämnet. Här listar vi den nyttiga vegetariska maten som innehåller mest järn – lägg på tallriken redan i dag!

 

Kidneybönor

En deciliter av dessa långsmala röda godingar innehåller hela 1,5 mg järn. De är dessutom goda och passar till de flesta maträtter. Så blanda ner dem i salladen eller servera till maten istället för ris!

Middagstips: Pytt med kidneybönor, svamp och lingon

Sesamfrön

Frön, frön, frön..! Listan över hälsofördelarna med frön verkar bara växa och bli längre hela tiden. 2 msk sesamfrön innehåller ungefär 5 mg järn. Så blanda ner i müslin eller strö över salladen.

Middagstips: Rostbiff med sesam på risbädd

Linser

Linser är inte bara ett gott och nyttigt alternativ till potatis, ris och pasta – det innehåller hela 7,5 mg järn per 100g!

Lunchtips: Röd linssoppa

Spenat

Bland det bästa du kan lägga på tallriken är spenat, som bland annat sänker kolesterolvärdet och minskar risken för tjocktarmscancer. Och förutom det – ett högt järninnehåll! Två deciliter kokt spenat innehåller drygt 5 mg järn.

Middagstips: Ravioli med spenat

 

Källa: Livsmedelsverket, kk.no

 

LÄS MER:

Hitta orken och fixa formen med järn

jarn-liten

Att ge järnet på träningspasset när du är trött blir förstås ett problem, men inte ett olösligt. Boosta dina järnnivåer så minskar risken för muskeltrötthet och du återhämtar dig snabbare!

Läs mer!

Boosta immunförsvaret: Här finns vitaminerna!

vitaminboost-430x270

Får du i dig tillräckligt med vitaminer? MåBra reder ut vilka som är viktigast, hur du upptäcker vitaminbrist och framför allt – var du hittar de små godingarna!

Läs mer!

 

AV: Linnea Bjärle

BILD: Thinkstock

 

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…