FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Här är den värsta appen för din tonårings hälsa

12 jun, 2017 
Sociala medier får en allt större roll i ungdomars liv – något som inte är enbart positivt. Nu visar en ny studie att de populära apparna ger unga depressioner, sömnstörningar och ångestkänslor.
Annons

Barn och ungdomar lägger idag i genomsnitt 49 minuter om dagen på sociala medier, visar undersökningen Orvesto Junior 2017. Många unga anser själva att mobilsurfandet tar upp för stor del av deras fritid – drygt 40 procent av 13-15-åringarna svarade att de lägger för mycket tid på sociala nätverk.

Detta är problematiskt, då flera studier visar att vi mår dåligt av att ständigt kolla sociala medier – och detta gäller inte minst för ungdomar. Dessutom verkar appsurfandet gå ut över läxläsningen – en tredjedel av ungdomarna i undersökningen svarade att de lägger för lite tid på läxor.

Läs också: 5 tips för dig vars barn använder internet

Forskare från Royal Society for Public Health i Storbritannien har nu undersökt hur sociala medie-appar påverkar den mentala hälsan hos just tonåringar. Den värsta appen visade sig vara Instagram, som orsakar ångest, depressioner och sömnstörningar. Studien avslöjar också att sociala medier är mer beroendeframkallande än både cigaretter och alkohol.

Annons

Instagram är den tredje mest använda appen bland svenska ungdomar. På andra plats, efter YouTube, hamnar Snapchat – som i den brittiska studien visat sig vara näst värst för ungdomars psykiska välmående.

Läs också: Skydda ditt barn på nätet – 8 tips

Anledningen till att unga mår dåligt av Instagram och Snapchat är framför allt att de jämför sig på ett negativt sätt med de ofta retuscherade bilderna som läggs ut – där alla andra verkar ha mer spännande liv och perfekta utseenden. Studien visar också att 9 av 10 flickor är missnöjda med sin kropp.

Som lösning på problemet föreslår forskarna att apparna skulle kunna varna när någon varit inloggad för länge eller att retuscherade bilder ska få ett vattenmärke, så att man ser att de redigerats.

Läs också: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

Föräldrarnas roll är också viktig i sammanhanget. Barn bör inte få tillgång till mobiltelefoner för tidigt och föräldrar bör begränsa barnens skärmtid, tala om riskerna med sociala medier och hålla utkik efter tecken på mobilberoende. Dessutom är det viktigt att som förälder vara en god förebild och inte själv kolla Facebookflödet varje ledig minut.

Källa: Orvesto Junior 2017, Forbes.com

Foto: IBL

 

Så stor är risken att din tonåring kränks på nätet

Läs också: Så stor är risken att din tonåring kränks på nätet

 

Få MåBra:s populära nyhetsbrev!

Vi ser till att du alltid har full koll på de senaste hälsonyheterna och får mängder av kost-, träningstips och annan inspirerande läsning. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten.

 

Annons