Annons

Annons

Ny studie: Hälsostress skadar hjärtat

Personer som ständigt oroar sig hälsan blir oftare hjärtsjuka, visar en ny studie.


Hypokondriker som hela tiden oroar sig för att drabbas av sjukdom kallas ibland för ”The worried well” – de friska men oroliga. De gör många läkarbesök för diverse symtom som ofta visar sig vara ofarliga. Vanligt är att man söker för exempelvis hjärtklappning och tror att den beror på en hjärtinfarkt.

Annons

Nu visar en ny studie att den här typen av hälsostress på sikt kan göra den orolige sjuk på riktigt. Oron i sig kan nämligen leda till depression och dåliga vanor som i sin tur ökar risken för hjärtsjukdom, visar en studie gjord bland 7000 norrmän. I den såg man att risken att utveckla hjärtsjukdom var 73 procent högre bland personerna i gruppen ”friska oroliga”  än hos de som inte oroade sig för hälsan.

Gilla MåBra på Facebook

Forskarnas slutsats är att läkare måste ta hälsostress på allvar och behandla den så att oron minskar. Dessutom bör läkare ta hypokondrikers hjärtsymtom på större allvar istället för att avfärda dem med att de redan varit på så många läkarundersökningar och därför kan vara sjuka på riktigt.

Källa: The Independent

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…