Annons

Annons

Hälsoriskerna med low carb-dieter

Studier visar att "low carb"-dieter kan påverka hälsan negativt.

Atkins, LCHF och Dukan är exempel på populära low carb-dieter, där kolhydrater är mer eller mindre bannlysta. Allt fler svenskar anammar metoden för att tappa sina extrakilon på ett effektivt sätt. Men dieterna har sina baksidor menar forskare.

En brittisk undersökning visar att konsekvenserna av en allt för kolhydratsfattig diet är många och varierande. Dålig andedräkt, en biverkning av det lindrigare slaget, är en av dem. Enligt studien drabbar detta omkring 25 procent av dieternas anhängare.

Annons

Andra trista konsekvenser (antalet som upplevt symtom inom parantes):

Trötthetsymtom (24 procent)

Förstoppning (23 procent)

Orolig mage (22 procent)

Dåligt humör (15 procent)

25 procent av de tillfrågade uppgav också att de känt sig hungriga under de inledande faserna i respektive kosthållning.

Svårt att hålla vikten

12 procent av de tillfrågade angav att de gick upp allting efter att ha slutat med dieten, medan 5 procent säger att de ökade några kilon över ursprungsvikten.

– Kolhydrater är inte kroppens värsta fiende, inte ens för den som vill gå ner i vikt. Det är en bra och fettsnål energikälla. Särskilt fullkornsprodukter som ger en långvarig mättnadskänsla, ofta har lågt GI och innehåller vitaminerna E och B. Du får också viktiga mineraler och antioxidanter på köpet, säger dietisten Sarah Schenker till tidningen Female First.

Hon oroas över den ökade kolhydratshysterin och menar att en kost helt utan kolhydrater på sikt kan skada kroppen.

Källa: Female First

Hur gör du? Skippar du kolhydrater helt eller delvis för att påverka din vikt? Vilka är i så fall dina negativa/positiva upplevelser? Kommentera gärna artikeln och berätta!

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…