Annons

Annons

Hälsohemligheterna i citrusfruktens skal

Att mycket av näringen sitter i den yttersta delen av frukten kände du säkert redan till. Men visste du att även ”oätliga” skal,  till exempel från citrusfrukter, rymmer mängder av nyttigheter?

Apelsiner är goda och nyttiga - men glöm inte skalet!

Antioxidativa flavonoider finns det gott om  i gula frukter och grönsaker. De flesta citrusfrukter är därmed en enkel källa till både C-vitamin, mätt mage – och flavonoidernas alla hälsoegenskaper. Men för att få ut maximalt av fruktens nyttigheter bör du ta till vara på skalet.

Annons
Gilla MåBra på Facebook

Flera flavonoider gömmer sig i de yttersta delarna av frukten. Dessa tre hjälper kroppen att ta upp C-vitaminet i frukten och dämpar samtidigt inflammationer i kroppen. De förbättrar också blodflödet och underlättar därmed kroppens syresättning och normaliserar blodtrycket.

Rutin och quercitin har båda effektiva anti-inflammatorisk egenskaper. De sägs kunna förebygga och behandla åderbråck på grund av sig kapillärförbättrande effekt.

Hesperidin har också en dokumenterad cirkulationsförbättrande effekt och används redan för behandling mot både åderbråck och hemorrojder.

Köp ekologiska frukter och riv skalet över en färskpressad frukostjuice, i lunchsalladen eller över ostskorpan till ditt kvällste.

Källa: NaturalNews, Wikipedia

AV: Jennie Sandberg
BILD: Thinkstock

Dela
Tweeta
Maila
artiklar | recept
Hälsoverktyg
Stressa mindre
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja / höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Veckans meny
Nyhetsbrev
Annons

Annons

Annons


AnnonsAnnons

Nytt från MåBra Mamma

Laddar nästa sida…