FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Vården blir bättre – men fler kvinnor drabbas av bröstcancer

03 okt, 2017 
I dag har bröstcancer en god prognos. 90 procent av de drabbade lever fortfarande efter fem år och blir friskförklarade. När det gäller kronisk, spridd bröstcancer är prognosen inte lika god – men den har blivit bättre.
Annons

Varje år får cirka 1 500 kvinnor i Sverige beskedet att deras bröstcancer har spridit sig och inte går att bota. Många av dem är under 50 år. Antalet drabbade har fördubblats de senaste 20 åren. Samtidigt har behandlingarna blivit effektivare.

Läs också: 7 sätt att minska risken för bröstcancer

– Tidigare var överlevnaden vid spridd bröstcancer några få år, nu är den avsevärt förbättrad. Forskningen går oerhört fort framåt och i dag finns nya behandlingar och kombinationer av läkemedel att sätta in, säger Elizabeth Bergsten Nordström, ordförande i Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, BRO.

Bättre behandlingar ger bättre liv

Behandlingarna har blivit effektivare och biverkningarna färre. Det gör att den som lever med spridd bröstcancer kan leva ett hyggligt liv trots sin sjukdom. Den är fortfarande obotlig men det finns exempel på kvinnor som levt med sjukdomen i 20 år, även om det är ovanligt.

Annons

Läs också: Så minskar du själv risken för bröstcancer

Anledningen till att spridd bröstcancer ökar och kryper neråt i åldrarna är inte känd. Livsstilsfaktorer tros ligga bakom ökningen, men det är ett svårforskat område och man vet inte säkert vilka som påverkar sjukdomen. Det man däremot vet är att vardagsmotion och måttlighet med alkohol minskar risken att få bröstcancer.

Patienter får ofta byta läkare

I Sverige finns i dag inget register över kvinnor med spridd bröstcancer och det saknas kunskap om vilka behandlingar som verkligen fungerar. Man vet inte heller exakt hur många kvinnor som lever med sjukdomen eller om de får den behandling som anses effektivast just för dem. Den drabbade får inte alltid ens träffa samma läkare under behandlingen – det kan i värsta fall skifta från ett besök till nästa.

Läs också: Bröstcancer: Nya rön om vad som hjälper bäst 

Elizabeth Bergsten Nordström vill också trycka på behovet av psykosocialt stöd för den drabbade och hennes närstående. Framför allt när det gäller barnen.

Annons

– Vården ser olika ut i olika landsting och det är oacceptabelt. Vilken behandling man får och om barnen får stöd ska inte hänga på vilket landsting man råkar tillhöra.

Täta bröst ökar risken

Kvinnor med så kallade täta bröst, där vävnaden och körtlar sitter tätt, löper större risk att drabbas av bröstcancer och dessutom är undersökningen vid mammografin inte anpassad för den typen av bröst. Det gör att varannan tumör i täta bröst helt missas vid screeningen. Du kan inte se eller känna på dina bröst för att avgöra om de är täta, fråga vid nästa mammografi så att undersökningen anpassas efter just din brösttyp.

 

Foto: IBL

 

Fakta

Kronisk bröstcancer innebär att sjukdomen har spridit sig. Cancerceller från den ursprungliga tumören i bröstet har bildat nya tumörer, till exempel i skelettet, levern eller lungorna.

Kronisk bröstcancer kallas numera allt oftare för spridd bröstcancer.

 

Läs också: Bröstcancer – den här bilden kan hjälpa dig se det 

 

Annons