FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Svullna ben? Det kan vara lipödem eller lymfödem – så vet du

16 feb, 2020 UPPDATERAD 06 jul, 2023
Svullna ben, lymföden, lipödem.
Har du oönskade fettdepåer eller svullnader som inte går bort hur väl du än sköter dig? De kan bero på ödem. Lipödem och lymfödem orsakar båda svullnader, bland annat i benen. Men det är två helt olika sjukdomar. Här är metoderna som hjälper mot dem!
Annons

Stora, svullna och ibland även gropiga lår kan bero på ödem – en typ av svullnader som inte går att banta bort. Två vanliga former som drabbar just benen är lymfödem och lipödem. De förväxlas ofta med fetma och påminner en hel del om varandra men det är två helt olika tillstånd. Lymfödem är en sjukdom i lymfsystemet och lipödem är en sjukdom i fettväven.

Därför kan du få problem med lymfsystemet – experten svararBrand logo
Därför kan du få problem med lymfsystemet – experten svarar

Vid lymfödem startar svullnaden på ett ställe, till exempel i ett ben. Vid lipödem är båda benen förstorade medan överkroppen brukar vara normalstor. En annan skillnad är att man vid lipödem har ont i den drabbade kroppsdelen och den kan kännas kallare än resten av kroppen. Vid lymfödem känner man däremot ingen smärta i den drabbade kroppsdelen.

Annons

Hur kan jag behandla ödem?

Även om sjukdomarna inte går att bota, kan man bli mycket bättre med rätt behandling. Behandlingen skräddarsys efter varje enskild patient. Det finns nämligen en hel verktygslåda att ta till mot svullnaderna. Vid lymfödem används bland annat KFÖ, Kombinerad Fysikalisk Ödemterapi. Svullnaden behandlas först med lymfdränage som hjälper lymfkärlen att forsla bort vätska ur svullnaden. Vid lipödem, där problemet i första hand handlar om förstorade fettceller, ger man en lipödemmassage som rensar fettvävnaden och är smärtlindrande.

Även lymfdränage kan ha positiva effekter mot ödem. Förutom att det lindrar tyngdkänsla och smärta, får det kroppen går ner i varv – och lymfsystemet fungerar bäst när vi slår på vårt lugn- och rosystem.

Man kan också få lära sig att behandla ödemet själv hemma, bland annat genom övningar, egenmassage och andningsteknik. Kompression, till exempel i form av en pump eller strumpor, kan också vara en del av behandlingen.

Annons

Misstänker man att man har någon form av ödem är det viktigt att söka upp en medicinsk lymfterapeut för att få en riktig diagnos och korrekta råd om vad som verkligen hjälper mot den typ av ödem man har. En medicinsk lymfterapeut är en legitimerad vårdpersonal med en utbildning i lymfologi.

Så kan du behandla ödem själv hemma

Lymfterapi är ett samlingsnamn på flera metoder som ökar flödet av lymfvätska. Det här är några saker du kan göra i hemma efter samråd med en lymfterapeut.

1. Djupandning med övningar som utvidgar bröstkorgen. Det får lymfkärlen att expandera och suger in lymfvätska från kärl längre bort. Det ökar pumptakten hos lymfkärlen. Medicinsk yoga eller annan form av yoga är bra sätt att lära sig djupandas.

2. Motionera. Försök att hitta en träningsform du kan göra dagligen. Simning och vattengympa är jättebra eftersom vattentrycket ger samma kompression som en kompressionsstrumpa. Tai Chi och Qi Gong i vatten ökar också lymfmotoriken. Olika former av yoga stimulerar lymfflödet.Tänk också på att du måste aktivera ditt lymfsystem då och då under dagen. Det kan du göra genom axel- och huvudrullningar samt djupandningsövningar.

3. Själv-lymfdränage – SLD – kan du lära dig hos en medicinsk lymfterapeut. Svenska ödemförbundet har gjort flera introduktionsfilmer om SLD. Du hittar dem på Youtube.

Det här är lipödem

  • Vid lipödem har man ett friskt lymfsystem, men lymfkärlen i fettvävnaden fungerar inte på grund av förstorade fettceller. Lymfkärlen som normalt ska ”dammsuga” upp överflödig vätska i fettväven, klarar inte av sitt jobb och vätskan blir kvar mellan cellerna.
  • Med en speciell lipödemmassage kan man städa upp i fettväven. Även kompression hjälper till att flytta bort vätskan.
  • Varför vissa får lipödem vet man inte säkert, men man vet att hormonomställningar som graviditet, pubertet och klimakteriet ofta är startskottet för lipödem.
  • Vanligast är att stuss, höfter och ben svullnar.
  • Man har ofta ont på det drabbade stället.

Det här är lymfödem

  • Vid lymfödem är lymfsystemet, som är en del av vårt immunförsvar, skadat. Det kan vara medfött, komma efter en olycka, till exempel ett benbrott, eller vara en följd av cancerbehandling. Även ormbett kan orsaka lymfödem.
  • Lymfödem yttrar sig som en svullnad, oftast på ett ben eller en arm.
  • Svullnaden består av lymfvätska som kroppen inte klarar av att transportera bort.
  • Svullnaden brukar inte göra ont.
  • Man kan inte bota lymfödem men det går att behandla med bland annat medicinsk lymfterapi och kompressionsbehandling.

Källa: Svenska Ödemförbundet
Foto: TT

Annons