FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Så här ser vi ut i framtiden – om vi fortsätter jobba hemma

14 jul, 2020 
Säg hej till Susan - framtidens distansarbetare! Hon är en prototyp av hur vi alla kan komma att se ut om vi fortsätter att jobba hemifrån. För på sikt kan distansarbete ge oss ett helt nytt utseende. Så här kommer kroppen att förändras, enligt experter.
Annons

Videon kunde inte hittas

Att bara behöva pendla mellan sängen, soffan och matbordet när man jobbar har visserligen sina fördelar. Men frågan är om inte nackdelarna överväger, i alla fall när det gäller kroppen och hälsan. För vad händer egentligen på sikt, om vi fortsätter att jobba halvliggande från tv-soffan, mer eller mindre isolerade från våra kollegor?

Det har det företaget jobbsökartjänsten directlyapply.com tittat på tillsammans med psykologer och träningsexperter. Och det de kom fram till är ingen munter läsning. Låt oss presentera Susan, den typiska distansarbetaren år 2045!

 

Susan
Modell av Susan – eller vem som helst av oss om vi fortsätter jobba hemifrån! Foto: Directly Apply

Här är de åkommor hon, och andra vi andra, kommer att ha utvecklat om 25 år, om vi fortsätter att jobba hemma:

  • CVS, Computer Vision Syndrome, leder till att ögonen är konstant röda, torra och irriterade efter att ha tillbringat alldeles för mycket tid framför olika skärmar. Problemet ökar i och med att vår skärmtid ökar.
  • Kutrygg är en följd av allt för mycket sittande i framåtlutad position i kombination med allt för lite fysisk aktivitet.
  • Kvinnligt håravfall kan bli följden om man inte får tillräckligt med dagsljus. Det kan leda till brist på D-vitamin som bildas när vi är ute i solen. För lite D-vitamin kopplas till just håravfall och även till alopecia, fläckvist håravfall.
  • Hudproblem och blekhet är en annan följd av brist på dagsljus.
  • Förslitningsskador i händer och armar, eller musarm, som det tidigare kallades, kan utvecklas av att man arbetar länge med monotona uppgifter, som att knappa på tangentbordet – särskilt om man sitter utan stöd för handlederna, eller om man har dem i fel vinkel.
  • Övervikt är svårt att undvika när man mest rör sig mellan hemmets väggar. Och det gäller särskilt om man även väljer att sitta i karantän. Tristess och nära till kylskåpet bidrar lätt till att man småäter mer.
  • Stress kan man känna av flera skäl när man jobbar hemma. Dels för att arbetsdagen inte har något naturligt slut och man lätt arbetar dygnet runt, dels för att man inte har så mycket sociala kontakter. På en vanlig arbetsplats kommer man lättare ihåg att ta en kaffepaus när kollegorna också gör det. För långa, stressiga arbetsdagar höjer nivåerna av hormonerna kortisol och adrenalin. Om de är förhöjda länge kan de höja blodtrycket och därmed öka risken för hjärtkärlsjukdom också.
  • Rynkor kan bero på åldrande, men även på att man alltid sitter och kisar eller höjer ögonbrynen när man jobbar framför skärmen. De kan också orsakas av att man alltid lutar ansiktet mot handen när man fokuserar på sitt jobb. Följden blir mer kråksparkar och djupare bekymmersrynkor.
  • Mobilnacke. Att sitta böjd över mobilen eller skärmen mycket belastas nacke och axlar ordentligt. I genomsnitt väger en människas huvud lite drygt fyra kilo och ju mer vi böjer huvudet, desto mer ökar påfrestningen på nacken.

Foto: directlyapply.com, TT

Läs mer: 

Tegnell: Räkna med att fortsätta jobba hemifrån i höst

Smarta knepen för att slippa värk i nacke, skuldror och axlar

Jobba hemifrån – tipsen som gör dig mer effektiv

 

Annons