FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Rapport: Vanligt att självmedicinera med alkohol

03 jul, 2018 
Vanligt att självmedicinera med alkohol visar undersökning från Systembolaget.
Ny undersökning från Systembolaget fokuserar på alkoholens inverkan på psykisk ohälsa. Dessvärre visar siffrorna att oroväckande många dricker för att lindra exempelvis stress, nedstämdhet och sömnbesvär.
Annons

En av fem har använt alkohol för att döva psykisk eller fysisk smärta, visar Alkoholrapporten 2018, Systembolagets årliga rapport om vad som händer på alkoholområdet. Ett av fokusområdena i årets rapport är alkohol och psykisk ohälsa och Systembolaget har undersökt hur vanligt det är att dricka i syfte att lindra exempelvis stress, nedstämdhet och sömnbesvär.

Läs också: 6 tecken på att du borde dra ner på alkoholen

– Psykisk ohälsa är ett ökande samhällsproblem, men det talas sällan om kopplingen till alkohol. Självmedicinering är en riskfaktor för att utveckla alkoholberoende, och det är en del av vårt samhällsuppdrag att informera om alkoholens risker, säger Magdalena Gerger, VD Systembolaget.

Alkoholrapporten 2018 visar bland annat:

  • Över hälften av de som under de senaste 12 månaderna druckit alkohol för att lugna nerverna, slappna av eller dämpa stress anser att alkoholen alltid eller oftast hjälper.
  • Närmare fyra av tio uppger att de känner någon som använder alkohol i detta syfte, och var femte svarar att de känner någon som dricker för att lindra nedstämdhet eller sorg.
  • Närmare hälften (47 procent) uppger att de har oroat sig för alkoholkonsumtionen hos en eller flera personer i omgivningen som använt alkohol i syfte att lindra psykiska eller fysiska besvär.

– Det vanskliga med alkohol är att det på kort sikt kan kännas som att det fungerar för att dämpa negativa känslor, men i förlängningen kan effekten bli den motsatta. På sikt leder regelbundet alkoholintag till förändringar i hjärnan som paradoxalt nog gör en mer stresskänslig, ökar sömnbesvären och nedstämdheten, säger Lotfi Khemiri, läkare och beroendeforskare vid Beroendecentrum i Stockholm.

Läs också: Så undviker du att dricka för mycket alkohol i sommar

Källa: Systembolaget  Foto: IBL

Annons