FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Psykologens överraskande diagnos på Nour El Refai

19 dec, 2019 
Nour El Refai
I programmet Landet lyckopiller åker Nour El Refai till Italien för att få svar på varför italienare verkar vara lyckligare än svenskar. Där får hon en ganska oväntad egen diagnos av en psykolog.
Annons

Sverige är ett av de länder som skriver ut mest antidepressiva mediciner i världen – en miljon svenskar äter antidepressiv medicin varje år. I höst har Nour El Refai försökt hitta en förklaring till detta i SVT-programmet Landet lyckopiller.

Italien å andra sidan är ett av de länder där man äter minst antidepressiva, så i programmet åker Nour dit för att hitta en förklaring till varför det är så.

”Ditt problem är att du är arab”

En av de hon träffar där är den italienska psykologen Luca Saita – som sätter en ganska oväntad diagnos på Nour.

Nour själv har ätit medicin mot sin kroniska depression och sin sociala fobi sedan hon var 18 år gammal. Hon passar på att fråga Luca om han har några råd att ge henne.

– Om jag kom till dig och jag sa att jag är väldigt deprimerad, jag har ett bra jobb och en partner som jag älskar. Jag är väldigt nöjd med alla bitar i mitt liv, men jag mår ändå dåligt och behöver medicin. Vad skulle du då rekommendera? frågar Nour El Refai. 

Annons

– Jag skulle säga att du är en arab som lever i Sverige. Det är ditt problem. Du har en kultur inom dig som är väldigt öppen men du bor i en kultur som är väldigt stängd. Så du måste förstå hur du kan få det här att fungera inuti dig, svarar Luca Saita.

– Ibland när det är en person från en annan kultur som lever i ett annat land så kan det blir sådana här problem, fortsätter Luca Saita. 

En förklaring som inte känns helt orimlig, menar Nour.

– Luca sa att mitt problem är att jag är en arab i Sverige och det är väldigt tufft att vara det ibland, men ju mer av mitt ursprung jag släpper fram, desto gladare blir jag.

Därför äter man mindre antidepressiva i Italien

Luca förklarar också skillnaden mellan det svenska och det italienska systemet. I Italien försöker man i högre grad bota depression med samtalsterapi. Medicin skrivs bara ut om man anser att personens liv kan vara i fara.

– Det löser inte problemet. Det är en kemiskt lycka, säger Luca Saita. 

Annons

Luca Saita menar också att det alltid finns en anledning till varför man mår dåligt. Oftast handlar det om en dålig barndom eller problem i sitt nutida liv. 

Men där håller Nour inte med Luca Saita.

– De flesta deprimerade jag känner, även jag själv när jag har varit i depression, så finns det ingen anledning. Och det är det som är så jobbigt och det är därför man behöver medicin, säger hon. 

Se Landet lyckopiller på SVT Play.

Bild: TT

Läs mer:

Därför bor inte Nour och Henrik ihop trots nyfödda bebisen

Nour El Refai: ”Träningen får mig att klara ångesten bättre”

Nour El Refai om stora förändringen efter sonens födsel

Annons