Psykologen: Barn behöver färre aktiviteter – och mer fritid!

Hälsoverktyg

Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Recept
Veckans meny
Nyhetsbrev

Dagens barn har alltför inrutade veckor och för långa ”arbetsdagar”. Det är budskapet från den brittiske barnpsykologen Sam Wass, som forskar kring barn och stress, efter att en ny brittisk undersökning visat att barn ofta har tuffare scheman än sina föräldrar. Om man räknar in skola, läxläsning och ett antal olika fritidsaktiviteter så blir det inte mycket tid över för fri, ostrukturerad lek – något barn desperat behöver, menar psykologen.

Många föräldrar idag fyller sina barns dagar med olika kurser och aktiviteter – från fotboll och simning till körsång och dans – i tron att det är det bästa för barnen. Men vi glömmer lätt hur värdefullt det är med oplanerad tid att bara leka fritt.

Läs mer: 5 saker du aldrig ska säga till ditt barn

– Forskning visar att det är betydligt mer fördelaktigt för barnen om deras tid inte alltid är så strukturerad. Det är på fritiden – när det inte händer så mycket och barnen behöver underhålla sig själva – som de lär sig mest. Det finns massor av forskning som pekar på att barnledd, ostrukturerad fri lek är ovärderligt för att stimulera fantasin och kreativiteten och göra barnen mer självständiga, säger Sam Wass i ett pressmeddelande från brittiska Center Parcs, som ligger bakom undersökningen.

Sam Wass menar att barn behöver uppemot tre timmar per veckodag och sex timmar per dag under helgen utan inbokade aktiviteter. Här är hans bästa tips för en givande fritid:

1. Låt barnens intressen styra

Försök att inte själv ta ledningen, utan lyssna på vad barnen vill göra och hjälp dem att utveckla sina intressen.

2. Det är okej att vara uttråkad

Barn som är vana vid att hela tiden vara sysselsatta kanske protesterar till en början och inte vet vad de ska hitta på. Men ju mer barn vänjer sig vid att använda sin fantasi för att roa sig själva, desto lättare blir det.

3. Var delaktig i skärmtiden

Vill du göra barnens tid framför teven och surfplattan mer givande, så försök att vara med och använd teveprogrammen, spelen och apparna som utgångspunkt för konversationer.

4. Var med i leken

Ibland kan barn behöva hjälp att komma igång med lekandet. I början kan det vara till hjälp att en förälder drar igång ett kreativt projekt eller sitter med och visar hur man leker produktivt.

Bild Shutterstock

Läs mer från Femina.se: ”Jag lyssnade på magkänslan och inte på läkarna – det räddade mitt barns liv!”

 

Läkare varnar: Därför kan vanlig nässpray vara farlig

nasspray-barn

Läs också: Läkare varnar: Därför kan vanlig nässpray vara farlig

 

 

Dela på:

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra: