Karin Andréasson är stockholmare sedan flera generationer tillbaka, men för tolv år sedan bestämde hon och hennes make sig för att de skulle lämna storstan för landet. I dag bor de på en gammal bondgård från sent 1800-tal i Tierp, 13 mil norr om Stockholm.
Bondgården som har funnits i släkten i många generationer har åkermark och skog runt om och där samsas parets sju hundar med får, höns och några grisar. Dessutom finns plats för en kennel där Karin och hennes man föder upp tysk jaktterrier.
– Jag älskar att ha naturen precis utanför dörren. Det är något med den som jag mår bra av, berättar Karin.
Att ta hand om djuren på gården är en stor fritidssysselsättning precis som jakten, naturen och matlagningen.

Men för två år sedan kände Karin att hennes åldersynthet börjat störa henne. Hon saknade friheten som fanns innan hon behövde leta efter sina läsglasögon stup i kvarten.

– Jag hade läsglasögon överallt! I fickan, i väskan, på jobbet, vid sängen, vid spisen och ändå var de alltid borta.
” Jag behöver aldrig tänka på var mina läsglasögon är”
Så när hon kände att hon ville tillbaka till känslan att det inte är några problem med att kunna läsa en bok i sängen om kvällen, att sitta ute på jakt, att kunna läsa innehållsförteckningar i mataffären och på skärmen på jobbet, då bestämde hon sig för att göra en ögonoperation hos Capio Ögon.
– Operationen gick snabbt, jag försökte bara koncentrera mig på att ligga still och slappna av. Det gjorde inte ont och jag kände mig lugn och trygg med situationen.
Många vill förenkla sitt liv
Många patienter som kommer för att göra en ögonoperation hos Capio Ögon vill slippa glasögon med en linsbytes-operation. Man vill förenkla sitt liv både i vardagssituationer och vid fysiska aktiviteter där glasögon lätt är i vägen. Det kan vara så lätt som att man vill kunna se skillnad på balsam och schampo i duschen eller att snabbt kunna svara på ett sms.
Kirurgerna på Capio Ögon har stor erfarenhet av dessa operationer och har genomfört 500 000 ögonoperationer sedan starten.
Marju Kuusik är en av Capios erfarna kirurger och hon berättar att den typiske patienten är runt 50 år eller äldre och som tidigare har sett rätt bra men gradvis fått ett ökat behov av läsglasögon som en följd av att den egna linsen åldras.
– Med operationen uppnår man resultatet av ett vardagsliv utan glasögon på 95 procent av patienterna. I vissa fall krävs en efterkorrigering för att uppnå det önskade resultatet, förklarar Marju.
Hon fortsätter;
– För att genomgå en operation måste ögat vara friskt och patienten får inte vara drabbad av andra sjukdomar. Själva operationen går till på samma sätt som en gråstarrs-operation, som är världens vanligaste operation. Den tar tio minuter och är helt smärtfri, med en snabb återhämtning till vardagen.
Så går operationen till
1. Ögat förbereds för operation. Droppar, som vidgar pupillen och bedövar ges.
2. Ögonlocken rengörs och operationsområdet täcks med steril duk.
3. Ögat hålls upp med en ögonlockshållare och efter ett snitti hornhinnan tas linsen bort med ultraljud.
4. En ny lins sätts in i ögat och en kontroll görs så att man ser att denna befinner sig i rätt läge.
"Synen fungerar bra utan att man tänker på det"
– Nu har det gått två år och jag har verkligen friheten. Jag ser bra, behöver aldrig tänka på var läsglasögonen är även om det tog ett tag innan den vanan försvann. Jag blev positivt överraskad av hur bra jag ser på alla avstånd, mobil, innehållsförteckningar, dator och på långt håll. Numera tycker jag att det är som när man var yngre, ögonen och synen fungerar bra utan att man tänker på det, säger Karin.
Kirurgen Marju berättar att de första timmarna efter operationen kan ögat vara ljuskänsligt och synen kan upplevas som dimmig.
– Men de flesta läser dagen efter och om några dagar ser de bra även på långt håll. Hos vissa kan det ta veckor innan allt är stabiliserat och det verkliga resultatet visar sig. Hjärnan och ögonen måste få vänja sig vid de nya linserna, förklarar Marju.
