HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Nya rön: Därför ska du sluta tvätta dig med tvål

13 aug, 2019 
Kvinna njuter av en dusch
Allt fler människor skippar tvålen och sköljer av sig med enbart vatten istället. Till och med efter träning. De menar att hudens egna bakterier fungerar som en naturlig tvål som tar hand om både smuts och svettlukt. Och enligt forskning gör de helt rätt…
Annons

Många tvålar och schampon är uttorkande och tvättar bort hudens eget lager av skyddande ämnen. Tvål, precis som schampo, innehåller nämligen konserveringsmedel och tensider som dels dödar hudens goda bakterier, dels löser upp värdefulla fetter. Många med känslig hud reagerar med klåda, rodnad och kanske även eksem och mjäll.

Kanske är det därför inte så konstigt att allt fler människor för tiotalet år sedan började välja bort schampo och No Poo (som står för no shampoo) blev en trend. De svor på att de aldrig haft så vackert hår och en så frisk hårbotten som efter det.

Se ocksåEmma Frans om intimtvål – skadligt eller inte?

Tvätta med vatten räcker

Nu har No Poo-rörelsen fått en efterföljare: människor som väljer bort tvål i duschen. En av dem är kanadensiskan Jackie Hong, som inte använt tvål på nio år. Hon hävdar att det räcker att duscha med bara vatten för att bli av med smuts och dålig lukt. Det gör även livsstilsgurun Sarah Ballantyne, mer känd som Paleo Mom. Trots att hon svettas på gym sex timmar i veckan håller hon sig ren med enbart vatten.

Annons

Även hudläkaren Sandy Skrotnicki, som har skrivit boken Beyond Soap, hävdar att vårt överdrivna tvättande gör att hudproblemen bara ökar. Hon menar att det är helt onödigt att tvätta ansiktet med annat än vatten på morgonen och att tvåla in hela kroppen när vi duschar.

Det räcker med att tvätta av de delar som blivit svettiga, som armhålor, ljumskar och fötter. Och ska man använda något mer än vatten, ska man välja en mild, oparfymerad tvättcrème framför vanlig tvål.

Så funkar No Soap-metoden

Och No Soap-rörelsen är faktiskt inte helt ute och cyklar. För precis som tarmen, har huden ett eget mikrobiom som består av såväl goda som onda bakterier och andra organismer. Bland annat finns det särskilda goda bakterier som skyddar oss mot irriterande ämnen och som ”äter” den ammoniak som finns i vår svett och omvandlar den till kväve.

Problemet är att vi idag tvättar bort de goda bakterierna tillsammans med de onda. Det uppstår en obalans och huden är beroende av en mångfald av bakterier för att hålla sig frisk och smidig. Idag är vi helt enkelt för rena — och det gör att huden inte mår bra. Vi behöver ett visst mått av smuts för att immunförsvaret ska hålla sig aktivt. Just bakterien som äter ammoniak och håller dålig lukt borta upptäcktes av en slump när forskare undersökte varför hästar rullar sig på marken när de är svettiga.

Annons

Bakterie håller oss luktfria

Forskarna såg då att jorden de rullade sig i innehåller en särskild bakterie som lever på att äta upp ammoniaken i svett. Troligen har den här bakterien, nitrosomonas eutropha, bott på vår kropp och fungerat som en inbyggd tvål, det vill säga innan vi började skrubba bort den med tvål. Även finska forskare har låtit frivilliga personer rulla sig i olika jordsorter för att se hur huden reagerar. Man såg då att mångfalden av goda bakterier ökade — och huden mådde bättre.

Ett hudvårdsföretag, Mother Dirt, har nu tagit fram en kroppsspray med den ammoniakätande bakterien. De personer som använder sprayen menar att de har en frisk hud och slipper dålig kroppslukt. En av uppfinnarna bakom sprayen har själv inte använt tvål på tolv år.

Då är tvål ett måste!

Men ingen regel utan undantag: De flesta läkare och forskare menar att vi absolut bör tvätta en kroppsdel med tvål, nämligen händerna. Handhygien är viktigt inte minst för att inte sprida infektioner — och då räcker det inte med bara vatten. Däremot kan man se till att tvålen är mild, har ett pH-värde nära hudens eget och att man återfuktar händerna efter tvätt.

Foto: TT

Läs mer:

Torr och kliande hud? Här är specialisternas bästa tips.

De 10 bästa hudorden för en frisk, fräsch hy

7 hudvårdsprodukter dermatologerna själva aldrig använder

Annons