Ny studie: Barn som äter fisk sover bättre – och blir smartare

Ny studie: Barn som äter fisk sover bättre – och blir smartare

Hälsoverktyg

Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell
Motionstabell
Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor
Recept
Veckans meny
Nyhetsbrev

Alltid hört att du blir smartare av att äta fisk? Nu verkar det faktiskt som att den gamla myten stämmer. En ny studie vid University of Pennsylvania visar nämligen att det finns många fördelar att äta fisk och skaldjur – framförallt för dina barn. De får bland annat bättre sömn – och högre IQ, skriver News Medical.

I studien fick 541 flickor och pojkar mellan 9 och 11 år svara på frågor om hur ofta de äter fisk. Barnen fick även göra IQ-tester, och deras föräldrar fick svara på frågor om barnens sovvanor. Resultaten visade att barnen som äter fisk minst en gång i veckan sover bättre, och dessutom får de högre resultat på IQ-tester jämfört med barn som inte äter fisk alls.

Läs också: Ny rapport: Svenska barnfamiljer äter mer godis än fisk

– Studien bevisar att det finns mer och mer bevis för att fiskkonsumtion har riktigt positiva hälsofördelar och borde vara något som uppmuntras och marknadsförs ännu mer. Barn borde introduceras till det tidigt, säger Jennifer Pinto-Martin, en av forskarna bakom studien.

Genom att ge fisk tidigt till barn, runt två års ålder enligt artikeln i News Medical, hoppas forskarna att fler barn ska få ta del av hälsofördelarna.

– Barn är känsliga för doft, och om de inte vänjer sig vid fisk tidigt är det lätt hänt att de undviker det senare, säger Pinto-Martin.

Källa: News-medical.net   Foto: IBL

Dela på:

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra: