HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Ny rapport: Svenska barnfamiljer äter mer godis än fisk

20 dec, 2017 
Vi bör äta fisk eller skaldjur 2-3 gånger i veckan enligt rekommendationerna. Men snittet i svenska hem ligger långt under de nivåerna – och sjunker. Det visar en ny rapport.
Annons

Fisk och skaldjur innehåller viktiga näringsämnen som omega 3, D-vitamin, jod och selen, som många får i sig för lite av. Livsmedelsverkets generella råd är att äta fisk eller skaldjur 2-3 gånger i veckan.

Men trots råden går trenden åt andra hållet – vi äter allt mindre fisk och skaldjur. Enligt den nya rapporten ”Sjömat i Sverige 2017” äter svenskarna i genomsnitt fisk 1,4 gånger per vecka, och hittills i år har konsumtionen sjunkit med sju procent.

Läs också: Snabbt och smalt med fisk i ugn – 10 recept

– Det är förvånansvärt sällan, både med tanke på den rådande hälsotrenden och ett allt större fokus på hållbara livsmedel. Såväl livsmedelsbranschen som samhället i stort måste hjälpa konsumenter att välja sjömat oftare, och vi måste framför allt satsa på barn och unga där frekvensen är som lägst, säger Line Kjelstrup, Sverigechef på Norges Sjömatråd.

Rapporten är gjord av Norges Sjömatråd och bygger på statistikdata från över 5 000 svenska hushåll.

Annons

Mer godis än fisk

När man volymmässigt jämförde intaget av fisk med intaget av godis, i familjer med två vuxna och två barn, kunde man se skrämmande siffror som visar att barnfamiljer äter upp till fem gånger så mycket godis som de äter fisk och skaldjur på en vecka.

Rapporten visar också på ett samband mellan ålder och fiskkonsumtion. Ju yngre desto mindre fisk och skaldjur. I den yngsta gruppen (18-34 år) åt bara var tredje person fisk två gånger i veckan. Bland de äldsta (49-65 år) var motsvarande siffra 39 procent.

Läs också: Socker gör barn överaktiva – myt eller sanning?

 –Vi ser en tydlig generationseffekt som innebär att de äldsta med en stark tradition att äta fisk och skaldjur faller ifrån. Samtidigt fortsätter de yngsta, som inte lärt sig att äta sjömat tidigt i livet, att ha en låg konsumtion när de växer upp. Det är en signal som vi behöver ta på allvar och agera på, och vi måste aktivt lära våra barn att äta fisk, säger Line Kjelstrup.

Annons

När det gäller våra restaurangbesök äter vi desto mer fisk, enligt rapporten. 43 procent av unga svarar att de äter fisk på restaurang minst en gång i månaden – förra året var samma siffra 34 procent.

Unga mer kunniga om fisk

Krögaren och kocken Fredrik Eriksson, som driver Långbro Värdshus och Restaurang Asplund i Stockholm, ser också att det har hänt något med fisktrenden:

 – Vi ser att allt fler unga väljer fisk och skaldjur på menyn, och en viktig förklaring är hälsotrenden. Det ska vara nyttigt, och man är även noggrann med att det ska vara bra råvaror. Samtidigt har branschen hittat nya tillagningsmetoder och rätter som gjort fisk mer tilltalande för den yngre publiken, vilket bidragit till ökningen, säger han.

Läs också: Smal och frisk: 10 anledningar att äta fisk!

Han tror också att ökad kunskap kan ligga bakom.

– Jag upplever att unga kan mer om fisk och skaldjur idag jämfört med tidigare, och ofta med stort fokus på ursprung och hållbarhet. Man väljer fisksorter som har bra rykte ur miljösynpunkt.

Har du svårt att få barnen att äta fisk? Här är Fredrik Erikssons 5 bästa tips:

  1. Barn vill inte ha för många olika smaker på tallriken, så försök att hålla fisken så ren som möjligt. Tänk ”finger food”. Hemmagjorda fiskpinnar är ett bra och barnvänligt alternativ.
  2. Ta hjälp av barnfavoriter som tacos och hamburgare för att introducera fisken. Att äta fish tacos eller laxburgare kan kännas mindre svårt eller dramatiskt för ett barn.
  3. Fiskgratängen är en lite bortglömd men väldigt uppskattad maträtt bland barn. Satsa på en bra och hemlagad variant.
  4. Grilla fisk tillsammans med barnen! Det är en rolig aktivitet som funkar både sommar- och vintertid. Har barnen varit med om att laga fisken så kan det kännas lättare att smaka.
  5. Testa att introducera fisk i samband med julbordet. Kall inkokt lax är en favorit bland många barn, så försök med det.

Källa: Livsmedelsverket, rapporten ”Sjömat i Sverige 2017”   Foto: IBL

FAKTA ”Sjömat i Sverige 2017”:

Rapporten ges ut av Norges Sjömatråd, som är den norska fiskenäringens marknadsorgan. Den bygger på flera kvantitativa och kvalitativa studier, däribland:

  • Consumption of Seafood 2008 – 2017 Sweden, genomförd av GFK Sverige, konsumtionsdata från 4 800 hushåll.
  • SCI, Seafood Consumer Insight, genomförd av Kantar TNS SIFO, 2012 – 2017, N=5 032.
Annons