HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Corona har ökat försäljningen av D-vitamin – läkare varnar för riskerna

09 jan, 2020 
AvJohanna Bengtsson
Ett D-vitaminpiller som någon håller mellan sin tumme och pekfingret
Efter rapporter om att brist på D-vitamin kan ge en svårare form av covid-19 har försäljningen av vitaminet ökat. Men D-vitamin i höga doser kan vara farligt – på flera sätt. Här förklarar experterna varför!
Annons
5 symtom vid d-vitaminbristBrand logo
5 symtom vid d-vitaminbrist

 

D-vitamin är ett ämne som vi får vi i oss via maten och genom att bilda det i huden med hjälp av solljus. Det är ett hormonliknande ämne som är betydelsefullt för kalciumnivåerna i kroppen och för vårt skelett. Långvarig brist på D-vitamin kan göra skelettet skört och mjukt. Men brist på D-vitamin har också kopplats ihop med en svårare coronainfektion och en ökad risk att dö i sjukdomen. Det har fått människor att hamstra vitaminet i pillerform.

Bland annat har SVT Nyheterna rapporterat om en ökad försäljning av D-vitamin på apotek och i hälsokostbutiker.

Men eftersom man inte ännu inte vet säkert om D-vitamin verkligen ger en lindrigare covid-19 finns det inga rekommendationer om att ta extra D-vitamin.

Därför är för mycket D-vitamin skadligt

– Vi vill att man följer det dagliga rekommenderade intaget från Livsmedelsverket. Det går att överdosera och konsekvenserna kan vara livshotande, säger Linda Myllymäki, överläkare i anestesi och intensivvård vid Giftinformationscentralen till SVT Nyheterna.

Annons

Överdos kan bland annat yttra sig som allt från magbesvär till trötthet, huvudvärk och yrsel. Man kan bli muskelsvag, förvirrad och få kramper och bli medvetslös. Man kan även få riktigt allvarliga hjärtrytmrubbningar och utveckla njursvikt.

I en ny studie har man också sett att tillskott av D-vitamin inte heller stärker skelettet. Tvärtom kan det i vissa fall göra skelettet svagare.

 

Olika råvaror som innehåller d-vitamin
Visste du att D-vitamin finns naturligt i många av våra vanligaste råvaror som fisk, ägg och mejeriprodukter?

Forskarna i studien gav 300 vuxna personer i tre olika grupper olika doser av D-vitamin varje dag. En grupp fick mindre än det rekommenderade dagliga intaget (10 mikrogram), en grupp fick det rekommenderade intaget och en grupp fick över tio gånger så mycket som det rekommenderade intaget. De som fick extra hög dos visade inget resultat av ökad bentäthet, snarare tvärtom, där det hos vissa personer blev direkt skadligt.

Annons

Men hur mycket D-vitamin ska man få i sig för att hamna på en bra nivå?

Läkaren Gunilla Hasselgren hjälper MåBra att reda ut hur mycket vitamin D du faktiskt behöver.

För att bilda D-vitamin motsvarande dagsbehovet på  10 mikrogram räcker det att vara ute barärmad eller barbent i en dryg upp kvart, två till tre gånger i veckan.

– Här i Sverige bildar vi under vinterhalvåret inte D-vitamin i samma utsträckning som på sommaren, därför är mjölkprodukter berikade med D-vitamin. Vitaminet finns naturligt främst i fet fisk, svamp och ägg. Det rekommenderade dagsbehovet ligger på 10 mikrogram. Om man är gammal eller sällan är ute i solen är dagsbehovet 20 mikrogram, säger Gunilla Hasselgren.

Kan även skada njurarna

Bortsett från aspekten med skadlig effekt på skelettet, menar Gunilla att även andra delar av kroppen kan bli lidande av för höga doser vitamin D.

– Det är inte riskfritt att ta stora mängder av det fettlösliga D-vitaminet. Det utsöndras inte automatiskt via njurarna som vattenlösliga vitaminer gör utan överskottet lagras i kroppen. Får man i sig mer än 100 mikrogram per dag kan man nå giftiga nivåer. Det kan skada njurarna, säger hon.

Annons

Som med allt annat, bör alltså D-vitamin intas med måtta. Och hellre naturligt genom mat än i kosttillskott, enligt experter.

Så får du i dig D-vitamin genom mat

Du får dels i dig D-vitamin genom solljus, men också genom mat. Här ger Livsmedelsverket sina rekommendationer på vanliga D-vitaminrika livsmedel.

  • D-vitamin i mat får vi främst i oss från fisk. Till exempel innehåller lax, sill, makrill och tilapia mycket D-vitamin.
  • Mjölkprodukter, växtdrycker, margarin och matfettsblandningar är också viktiga källor, som ofta är berikade med D-vitamin.
  • Även ägg och kött innehåller D-vitamin.

Källa: Harvard Health publishing, SVT Nyheter. Foto: TT

Läs mer: 

5 tidiga tecken på benskörhet – och så förebygger du sjukdomen

11 tecken på att du har brist på D-vitamin

Nya rekommendationen: Då kan du behöva mer D-vitamin

Annons