FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Noll soltimmar i december – så påverkar det hälsan

11 dec, 2020 
AvHanna Carlsson
Så påverkas din hälsa av brist på solljus
Milda temperaturer och molnigt, så lyder väderrapporten på flera håll i landet. För många har decembermånad inte bjudit på en enda soltimme. Men hur påverkas vår hälsa av bristen på solljus?
Annons
Så blir du lycklig i pandemin– "Lura hjärnan"Brand logo
Så blir du lycklig i pandemin– "Lura hjärnan"

I vanliga fall brukar det klassiska decembervädret bjuda på krispig luft, bitande kyla och en och annan solglimt. I år är det dock annorlunda. Milda temperaturer och molnigt väder är numera vardagsmat på flera håll i landet.

Vad är inversion?

Men varför är december så extra mörkt i år? Förklaringen beror på ett högtryck som ligger över Ryssland. Högtrycket bildar det som kallas för en inversion. Det är ett speciellt väderläge där varm luft inte kan stiga i höjdled på det sätt som det brukar.

– Normalt sett sjunker temperaturen med höjden när vi når upp i atmosfären. Men när vi har en inversion så sjunker temperaturen först men ökar sedan. I det skiktet får man ett lock, säger meteorologen Marie Staerk, enligt Aftonbladet.

Locket gör att fukt och dis stannar kvar, då solen inte står så högt på himlen under december så att den kan bränna bort molnen.

– Högtryck vintertid innebär ofta att det är molnigt och grått, medan att det sommartid blir väldigt soligt, säger Marie Staerk.

Annons

Så kan vädret påverka din hälsa

Vädret, och framför allt antalet soltimmar, påverkar vårt mående i allra högsta grad. Vår dygnsrytm regleras av ljuset och gör att vi har en fungerade 24-timmarscykel. Det menar Arne Lowden, sömn- och stressforskare vid Stockholms universitet, är centralt.

– Mycket i kroppen regleras i en 24-timmarsrytm och får vi inte ljus kan rytmen ruckas. Studier i norra Sverige visar att man till exempel lägger sig senare på vinterhalvåret, säger han.

Enligt Arne Lowden påverkar ljuset flera funktioner i hjärnan. Förutom dygnsrytmen fyller ljuset också en viktig funktion på hormonutsöndringen, det humörreglerande centrat och aktiveringscentrat. De här funktionerna bidrar till att vi känner oss pigga under dagen och trötta på natten.

– Under vinterhalvåret får vi mindre ljus och blir därför generellt tröttare. Ändå sover vi sämre under den här tiden, eftersom sömnen blir mer lättstörd, säger Arne Lowden.

Annons

Så kan corona göra oss tröttare

Men det är inte bara mörkret som kan göra oss tröttare. Även coronapandemin kan ha en inverkan på våra energinivåer, rapporterar The Stylist.

– Huvudorsaken till att inaktivitet gör oss trötta är att våra muskler blir underutnyttjade och då stagnerar vår energi, säger sömnterapeuten och författaren Nerina Ramlakhan till sajten.

Hennes bästa tips för att minimera effekterna av detta är att röra på sig lite varje timme. Enligt Ramlakhan har små, återkommande rörelsepauserna störst inverkan på våra energinivåer, snarare än färre och längre pauser.

En annan faktor som kan påverka våra trötthetskänslor är om man går in i ett så kallat hypnagogiskt tillstånd, vilket är ett slags blandning mellan att sova och vara vaken. Det kan hända om man sitter länge framför en skärm utan att ta pauser, förklarar Nerina Ramlakha:

– Det är ett sätt för hjärnan att gå i ”offline”-läge för att tömma våra mentala arkivskåp för att sedan komma tillbaka för att kunna ta sig an uppgifter med förnyat fokus.

Så trots det trista vädret kan det vara en god idé att hålla regelbundna sovtider och att få in små korta rörelsepauser i vardagen. Det gynnar din hälsa och gör livet lite lättare i väntan på solens återkomst.

Källa: The Stylist & Aftonbladet Foto: TT

Läs mer:

Så ökar du din sömnkvalitet – 9 effektiva tips

3 tecken på vinterdepression – som du inte ska ignorera

Trött på mörkret? Här ljusterapilamporna att testa hemma

Annons